24 uur van Daytona Live 14:40u | Dixon breidt voorsprong #01 Cadillac verder uit

Het eerste grote autosportevenement van 2023 staat dit weekend op de planning met de 24 uur van Daytona. Op zaterdag 28 januari om 19:40u gaat het nieuwe tijdperk van de enduranceracerij officieel van start. Dat gebeurt bovendien met genoeg Nederlanders aan de start. De race is live te zien op Ziggo Sport Racing en IMSA.tv. F1Maximaal houdt je middels een liveblog op de hoogte over de laatste ontwikkelingen op Daytona.

De 24 uur van Daytona is de openingsrace van het nieuwe seizoen van het IMSA WeatherTech Sportscar Championship. Dit is het grootste endurancekampioenschap van de Verenigde Staten en daarmee de tegenhanger van het World Endurance Championship (WEC). De race wordt verreden op de Daytona International Speedway, waarop zowel de oval als het binnenterrein worden aangedaan. De baan is 5,729 lang en heeft twaalf bochten.

Tekst gaat verder onder de video.

Nieuw tijdperk WEC en IMSA

Het werd al aangehaald: het nieuwe tijdperk van de enduranceracerij begint dit weekend. Zo wordt er voor het eerst gebruikgemaakt van de nieuwe Grand Touring Prototype-klasse (GTP). Het is de grootste klasse voor protoypes en merken als Porsche, BMW, Cadillac en Acura – in feite Honda – doen mee. In deze klasse mogen zowel Le Mans Hypercars (LMH) als Le Mans Daytona hybrids (LMDh), bekend van de WEC, meedoen.

De hypercars reden al in de WEC met Toyota, Glickenhaus en sinds vorig jaar Peugeot, maar daar komt dit jaar de LMDh-klasse bij. Op Daytona rijden Porsche, BMW, Cadillac en Acura allemaal met zo’n LMDh-auto. Daarnaast zullen Peugeot en Cadillac dit jaar ook nog meedoen aan de WEC, terwijl BMW dat in 2024 gaat doen. Ferrari doet dit seizoen al mee aan de WEC, maar heeft geen plannen voor IMSA en zien we dit weekend dus ook niet terug op Daytona.

Naast de GTP-klasse, te herkennen aan de zwarte startnummers, doen ook weer de LMP2- en LMP3-klasse mee Deze kan je herkennen aan de blauwe en paarse startnummers. Daaronder heb je nog de GT3-auto’s in de GTD Pro- en GTD-klasse. Deze zijn weer te herkennen aan de rode en groene startnummers. Het verschil tussen GTD Pro en GTD is het feit dat in eerstgenoemde enkel pro-coureur meedoen, terwijl in laatstgenoemde ook ‘amateurs’ mee mogen doen.

Nederlanders op Daytona

Nederland is ook tijdens de 61e editie van de 24 uur van Daytona goed vertegenwoordigd. Zo stapt tweevoudig winnaar van de race Renger van der Zande weer in zijn #01 Cadillac. In de LMP2-klasse doet IndyCar-coureur Rinus van Kalmthout mee in de #11 TDS Racing. Job van Uitert en Giedo van der Garde doen eveneens mee namens TDS, maar rijden in de auto met startnummer #35.

Tijmen van der Helm rijdt met de #85 JDC-Miller MotorSports in de LMP3-klasse en Glenn van Berlo rijdt in dienst van de #74 Riley. In de GTD-klasse verschijnt Indy Dontje aan de start met de #57 Mercedes AMG GT-GT3 van Winward Motorsport. Kay van Berlo doet mee in de #91 Porsche 911 GT3 RS van Kelly Moss en Riley, en routinier Jeroen Bleekemolen doet mee met de #92 Porsche van hetzelfde team.

Van der Zande vanaf P4 in topklasse IMSA

Tijdens de kwalificatie kwam het team van Van der Zande, vergezeld door oud-F1-coureur Sébastien Bourdais en meervoudig IndyCar-kampioen Scott Dixon niet verder dan de vierde plaats. De pole ging naar de #60 Acura ARX-06 van onder meer IndyCar-kampioenen Hélio Castroneves en Simon Pagenaud. De #7 Porsche 963 werd tweede, voor de #10 Acura.

Van der Garde en Van Uitert starten als tweede in de LMP2-klasse, voor de auto van Van Kalmthout op P3. Glenn van Berlo start in de LMP3-klasse als vijfde, voor Van der Helm op P6. Dontje is in de GTD-klasse de polesitter, terwijl Bleekemolen als negentiende begint in dezelfde klasse. Kay van Berlo start twee plekken achter teamgenoot Bleekemolen.

Liveblog | 24 uur van Daytona 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *