33 klachten in één maand over geurhinder in Olen, burgemeester: “Stank om van te kokhalzen”

In Olen heeft het gemeentebestuur vorige maand een 30-tal klachten van inwoners ontvangen over geurhinder. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en is bevestigd aan onze redactie. De geur zou afkomstig zijn van bedrijven in de industriezone in Hoogbuul.

Inwoners van Olen hebben vorige maand een 30-tal klachten ingediend bij het gemeentebestuur voor een sterke geurhinder. Dat is blijkbaar al meerdere jaren een probleem. “Ik zit al ongeveer 20 jaar in de politiek in Olen en ik denk dat we daar toch al 15 jaar last van hebben”, zegt burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V).

Het gaat om een sterke geur die buurtbewoners in Gazet van Antwerpen vergelijken met een lijkgeur. “Ik heb nog nooit een lijkgeur geroken, maar ik denk dat ik de geur het beste kan vergelijken met slachtafval”, zegt Bouquillon. “De geur wisselt wel eens, maar soms als je nog maar 10 seconden in de buurt staat, moet je daar echt van kokhalzen.”

Wellicht is de stank afkomstig van bedrijven in de industriezone in Hoogbuul. Zo zijn er verschillende bedrijven die kort bij elkaar liggen en ook een eigen waterzuivering hebben, waar wellicht van tijd tot tijd de geurhinder van voort komt. “Afhankelijk van hoe de wind staat, geeft die natuurlijk meer of minder hinder. Als de wind uit het noord-oosten komt, waait het naar de dorpskern van Olen. Maar staat die zuidwest, dan gaat die richting de Kanaalstraat en die bewoners ondervinden momenteel veel hinder”, zegt Bouquillon. “Er is nu weer een stijging in het aantal klachten.”

Toch is het moeilijk om de exacte oorsprong van de geur te achterhalen. “Het is vaak zoals een cluedo-spel dat we moeten spelen. Soms hebben we wel een idee van welk bedrijf de geur komt, maar als het bedrijf dan zegt dat het niet in productie was, heb je weinig in handen om het tegendeel te bewijzen. Een geur is iets vluchtigs natuurlijk. Als er een geurexpert moet komen, dan is de geur vaak al minder sterk of vervaagd.”

Toch een vergunning

Het gemeentebestuur heeft over de laatste twee vergunningen een negatief advies gegeven, maar de provincie heeft de vergunningen toch toegekend. “Ik heb een nieuw overleg gevraagd met de provincie en de milieuinspectie, want er is echt een probleem. Die buren klagen niet voor niets.” Olen heeft ook een studie van een buurtbewoner ontvangen. “Ik moet zeggen dat die studie heel indrukwekkend is en goed gedocumenteerd. Die is nu overgemaakt naar de provincie.”

 De gemeente Olen blijft buurtbewoners ook oproepen om via het meldpunt op de website klachten te blijven indienen, zodat ze op de hoogte blijft van de problemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *