50 miljoen euro aan diamanten in beslag genomen in Antwerpen

Bij verschillende invallen rond Antwerpen is zowat 50 miljoen euro aan diamanten in beslag genomen om de schulden van Eurostar Diamond Traders NV terug te vorderen. Dat bericht het financiële nieuwsagentschap Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Het parket bevestigt dat er diverse dossiers en onderzoeken lopen tegen het bedrijf, maar zegt dat er momenteel niks over inbeslagnames te melden valt.

Volgens Bloomberg werden de diamanten in de loop van de maand januari geconfisqueerd. Dat zou zijn gebeurd tijdens meer dan twaalf invallen door gerechtsdeurwaarders en politie in diverse private woningen. De inbeslagnames zouden vooral een poging zijn om de uitstaande schulden van Eurostar Diamond Traders NV bij de Britse bank Standard Chartered terug te vorderen.

Eurostar werd opgericht in de jaren zeventig door Kaushik Mehta (73), die gold als een van de grootse kopers van ruwe diamant ter wereld. In 2019 ging het bedrijf failliet na een geschil met geldschieters zoals ABN Amro. Financiële spelers zoals Carlyle en Grant Thornton zouden de uitstaande schulden nog steeds trachten te recupereren.

De advocaat van de familie Mehta liet in The Brussels Times optekenen dat ABN Amro de mensen van Eurostar Diamond Traders had geholpen bij het opzetten van een postbusbedrijf op het belastingparadijs Jersey. Later zou de bank zich dan teruggetrokken hebben waardoor Eurostar in de problemen kwam.

In 2021 startte het gerecht in ons land een onderzoek naar het mysterieuze failliet van het grootste diamantbedrijf in Antwerpen. Eurostar Diamond Traders had officieel mooie resultaten, maar bleek op een berg schulden te zitten van een half miljard euro. De enige bezittingen die het bedrijf effectief had, waren enkele stenen en een mooi hoofdkantoor nabij het Centraal-Station ter waarde van 1,5 miljoen euro.

De Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders (NKGB) mag wettelijk gezien geen informatie geven over de zaak. Standard Chartered en AMB Amro zeggen geen commentaar te kunnen geven. Ook het Antwerp World Diamond Centre, een private stichting die de collectieve belangen van de Belgische diamantsector vertegenwoordigt, kan geen informatie kwijt over Eurostar. De Federale Politie tot slot, kon geen informatie kwijt over de inbeslagnames.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *