Adrie van der Poel reageert op kritiek: ‘Ga nergens meer een WK organiseren’

Adrie Van der Poel heeft tegenover Sporza gereageerd op de kritiek dat hij als parcoursbouwer fungeert voor het WK veldrijden, terwijl zijn zoon Mathieu één van de topfavorieten is.

‘Ik heb vandaag beslist dat ik geen WK meer organiseer in Hoogerheide. En nergens anders meer’, klinkt Van der Poel stellig. De voormalig wegrenner en cross kan zich niet vinden in de kritiek. ‘Ik bouw een parcours met de middelen die ik heb en ik kijk niet naar renners. Ik kijk naar de finish, tenten, materiaalposten en parkings, zonder te denken dat een bocht in het voordeel is van Mathieu of iemand anders. Ik bouw zoals ik denk dat het moet, dat het spannend en leuk is. Ik loop nooit met de gedachte rond dat et voor X of Y is.’

Een obstakel in het parcours zijn de balken. Deze werden recent door de vele modder op het parcours verplaats naar een andere plek, waar ze een grotere impact op het wedstrijdverloop zouden hebben. Mogelijk zou dit een voordeel geven aan Mathieu ten opzichte van Wout van Aert.

Vader Adrie geeft echter aan dat wat hem betreft er helemaal geen balken in het parcours hoeven. ‘Ik ben sowieso geen voorstander van balken en ik wilde ze niet in het parcours, tot de voorzitter kwam met een bedrag van de sponsor. Dan moest ik ook overstag.’ Ook de beslissing om de balken te verleggen was al veer eerder gemaakt. ‘Maar dat is een half jaar geleden al beslist. Balken hebben geen functie als je ze legt waar je moet lopen door de modder.’

Daarnaast denkt Adrie dat de balken niet per se een beslissende rol zullen spelen. ‘Het is nadien nog lastig tot aan de finish. Als je bij de balken zeker wil zijn, moet je tien seconden hebben. Met een voorsprong van twee seconden zal je niet winnen. Bij de profs wordt het heel close en zal het door foutjes beslist worden. Het lijkt me evenwel sterk dat het hier tot een sprint komt, want het is zwaarder dan ze denken.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *