Agressieve passagier betaalt niet voor ticket en grijpt naar borst conductrice op trein richting Leuven

Een man riskeert een gevangenisstraf van zes maanden nadat hij agressief werd tegenover een conductrice op een trein richting Leuven. De man werd aangesproken omdat hij geen ticket had gekocht. Daarop haalde hij meteen uit naar de conductrice en greep hij naar haar borst.

Op 12 januari kon de beklaagde, Abdoulaye K., tijdens een controle geen geldig treinticket voorleggen. Toen de conductrice hem daarop aansprak en vervolgens de standaardprocedure volgde voor mensen zonder geldig ticket, liep de situatie uit de hand. De man werd agressief en greep naar een ticket dat in de borstzak van de vrouw zat. “Zulk gedrag is uiterst ongepast”, pleit de advocate van de vrouw, Laure Verheyen. “Mijn cliënte was drie dagen arbeidsongeschikt, maar de mentale impact is veel groter.”

De advocate verdedigt wekelijks slachtoffers van treinagressie. “Ik heb al zaken behandeld waar conducteurs gebeten of van de trein geduwd werden. Zulke gevallen van agressie laten een enorme emotionele impact achter. Sommige slachtoffers moeten zelfs stoppen met hun job. Bij de meesten gaat die angst niet snel weg”, zegt ze. “Mijn cliënten willen dat het gerecht een duidelijk signaal stuurt en dat hun schade op gepaste wijze wordt vergoed, al gaat het bijvoorbeeld maar over vijftig euro.”

Nultolerantie

De NMBS bevestigt dat het hoge aantal gevallen van treinagressie. “In 2021 waren er 1.923 gevallen van agressie op onze treinen”, weet NMBS-woordvoerder Bart Crols. “Dat getal ligt veel te hoog. NMBS biedt juridische bijstand en stelt zich altijd benadeelde en burgerlijke partij. Bij agressie tegen personeel in openbare diensten pleiten wij voor een nultolerantie.”

Abdoulaye K. riskeert zes maanden cel en een geldboete van vierhonderd euro. Zelf betwist hij de feiten. “Ik heb die vrouw met geen haar aangeraakt”, zei hij tijdens zijn verdediging. De rechter moet nu beslissen of de man al dan niet schuldig is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *