Al veel belangstelling voor expo met schilderijen van Johannes Vermeer, vanaf vandaag te zien in Amsterdam, maar wat maakt zijn werk zo bijzonder?

In voorverkoop liep het al storm voor de expo met schilderijen van de 17e-eeuwse meester Johannes Vermeer: er zijn op voorhand al meer dan 220.000 tickets verkocht. En vandaag is het zover, dan kunnen de eerste bezoekers binnen in het Rijksmuseum in Amsterdam. Er zijn 28 werken uit de hele wereld samengebracht en dat is zo uitzonderlijk, dat je dit maar één keer in je leven kunt meemaken. Wat is er zo bijzonder aan Johannes Vermeer? Ontdek het hier, met de neus heel dicht op vijf meesterwerken.

Van Johannes Vermeer (1632-1675) uit Delft zijn amper 37 schilderijen bekend. 28 van zijn werken uit zeven landen zijn nu te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Nog nooit zijn zoveel Vermeers samengebracht.  Een buitenkans, waar veel liefhebbers al vele jaren op wachten. Dat blijkt uit de grote belangstelling: er zijn al meer dan 220.000 tickets verkocht.

De website van het Rijksmuseum liet het zelfs even afweten, omdat te veel mensen tegelijk een kaartje wilden boeken. Het museum hoopt op 400.000 bezoekers, maar waakt er ook over dat het geen overrompeling wordt. De zalen zijn ruim, maar sommige werken ook wel klein om met veel mensen tegelijk naar te kijken. Het Rijksmuseum is op sommige avonden ook later open én de expo loopt nog een poosje, tot en met 4 juni. 

Maar wat maakt Vermeer nu zo uitzonderlijk? Dat er zo weinig werken zijn, speelt zeker een rol. Maar ook zijn bijzonder spel van licht en schaduw, de diepe kleuren, de verstilde sfeer binnenskamers, de vele verborgen en betekenisvolle details, de verrassingen die recente restauraties aan het licht hebben gebracht. We zoeken het uit door het vergrootglas boven te halen en enkele meesterwerken van héél dichtbij te bekijken. 

Klik op de cirkeltjes in de schilderijen om meer te weten te komen:

“Het melkmeisje” (1658-59) – Rijksmuseum Amsterdam

“Het brieflezend meisje bij het venster” (ca. 1657-58) – Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresden

“Dame en dienstmeid” (ca. 1664-1667) – the Frick Collection New York

“Gezicht op Delft” (ca. 1660-1661) – Mauritshuis Den Haag

“Meisje met de fluit” ca. 1664-1667 – National Gallery of Art Washington

De expo Vermeer in het Rijksmuseum loopt van 10 februari tot en met 4 juni. Online reserveren is noodzakelijk. Meer details uit de werken van Vermeer vind je hier, met de stemmen van acteurs Joy Delima en Stephen Fry. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *