Al vijf honden overleden na wandeling langs Dijle in Boortmeerbeek, ook hondje Zita vermoedelijk vergiftigd

In Boortmeerbeek zijn op twee weken tijd al vijf honden gestorven na een wandeling met hun baasje langs de Dijle. De dieren werden vermoedelijk vergiftigd. Afgelopen dinsdag nog deed de schepen van Dierenwelzijn een oproep aan mensen met honden om voorzichtig te zijn nadat er eerder twee honden mogelijk vergiftigd werden. De politie is een onderzoek gestart en vraagt om zeker een aangifte te doen.

“We willen de mensen nu al waarschuwen en zeggen dat ze heel voorzichtig moeten zijn als ze met hun hond gaan wandelen langs het Dijlepad”, klonk het afgelopen dinsdag bij de schepen van Dierenwelzijn, Hans Crol (N-VA). Toen kwam het nieuws dat twee honden mogelijk vergiftigd zijn na een wandeling langs de Dijle in Hever, een deelgemeente van Boortmeerbeek. Intussen duiken er steeds meer verhalen op van vergiftigde honden in de regio.

Het overkwam ook de hond van Patrick Mertens uit Boortmeerbeek. “Ik ging ‘s avonds langs de Dijle wandelen met Zita”, vertelt Patrick. “In het donker zie je niet altijd wat ze allemaal uitsteekt, maar ik had nog nooit problemen gehad. In de nacht begon Zita opeens hevig over te geven. Ik ben direct naar het dierenziekenhuis gereden, maar alle hulp kwam te laat. Op een mum van tijd was ze zes kilo kwijt. Na een hele dag afzien is ze gestorven in mijn armen. Mijn elfjarige dochter is er ook helemaal kapot van.”

Karolien Horckmans maakte ongeveer hetzelfde mee als haar dorpsgenoot Patrick. “Onze hond Eowyn is woensdagavond ziek geworden door iets in onze eigen tuin”, zegt Karolien. “Door het vergif was haar zenuwstelsel helemaal overprikkeld. Gelukkig heeft haar hartje het niet begeven. De week ervoor zagen buurtbewoners iemand door de tuinen sluipen en enkele hondenhokken liepen schade op. De hond van de buren had even later ook dezelfde symptomen als de onze. We hebben onmiddellijk een klacht ingediend bij de politie. Ik snap niet dat iemand zoiets vreselijk kan doen. We voelen ons niet meer veilig thuis.”

De schepen van Dierenwelzijn trekt zijn conclusies. “Dit lijken geen alleenstaande gevallen meer”, zegt Hans Crol. “De politie is een onderzoek gestart en het ligt nu in hun handen. Ik kan alleen maar oproepen om aangifte te doen van de vergiftigingen, zodat we ze goed in kaart kunnen brengen. Zo kunnen we hopelijk de dader vatten en onze viervoeters beschermen.” Ondertussen patrouilleert de politie te paard om een oogje in het zeil te houden rond het Dijlepad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *