Allerlaatste Boeing 747 afgeleverd: de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van de “Jumbo Jet”

In Everett in de VS wordt de allerlaatste Boeing 747 ooit afgeleverd, aan cargomaatschappij Atlas Air. Meer dan een halve eeuw werd de 747 “The queen of the skies” genoemd. De “Jumbo Jet” staat symbool voor de start van het massatoerisme en heel wat historische momenten in de luchtvaartgeschiedenis.

Startschot voor massatoerisme

Toen de Boeing 747 in 1969 aan de wereld werd voorgesteld, was het het grootste vliegtuig ooit gebouwd. Op dat moment bestonden er vliegtuigen die een tweehonderdtal passagiers konden vervoeren, klein bier in vergelijking met de 747 die een maximumcapaciteit beloofde van maar liefst 490 passagiers.

Het toestel kreeg vrij snel de bijnaam “Jumbo Jet”, een bijnaam die geen verklaring nodig heeft. Toen er voor de eerste keer een 747 in Zaventem landde, kon de toenmalige BRT-journalist z’n ogen niet geloven. “Dit lijkt meer op een pakketboot dan op een vliegtuig!” (Lees verder onder de video)

Om 500 stoelen te kunnen vullen, moesten luchtvaartmaatschappijen van strategie veranderen. Waar vliegen tot dan enkel voor “the rich and famous” was, werden dankzij de 747 plots veel goedkopere tickets aangeboden. Dit was het startschot voor massatoerisme en betaalbare vliegvakanties zoals we die vandaag kennen.

Luxe naar ongekende hoogten

Twee verdiepingen, 76 meter lang en 20 meter hoog. Dat betekent ook plaats voor meer dan stoelen alleen. De 747 verovert een plaats in de geschiedenisboeken dankzij luxueuze bars op de bovenste verdieping. (Lees verder onder de foto’s)

Technische innovatie

Het bouwen van een vliegtuig met twee verdiepingen was een technische revolutie, eind jaren ’60. Meer dan 50.000 arbeiders en bedienden hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van het toestel. Om de 747 te kunnen assembleren moest een nieuwe fabriekshal gebouwd worden, het grootste gebouw ter wereld op dat moment.

Maar ook later heeft de 747 technisch verbluft. Ruimtevaartorganisatie NASA heeft twee Jumbo’s verbouwd om space shuttles mee te transporteren. Dat leverde o.a. onderstaand kiekje op:

Beroemde passagiers

De 747 heeft doorheen de jaren ook wat bekende passagiers mogen verwelkomen. Tot op vandaag is de Jumbo onder meer het persoonlijke vliegtuig van de president van de Verenigde Staten. 

Metalband Iron Maiden heeft ook een eigen Jumbo Jet, net als de Spice Girls. Prinses Diana heeft ooit een 747 ingewijd voor luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic.

Grootste vliegtuig ooit, grootste vliegramp ooit

Er zijn ook duistere pagina’s in de geschiedenis van de 747. Het grootste vliegongeluk tot vandaag is nog steeds de vliegtuigramp in Tenerife, in 1977. Een Boeing 747 van KLM wilde toen opstijgen maar had door mist niet gezien dat een 747 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am nog op de piste stond. De twee vliegtuigen botsten, met meer dan 580 doden tot gevolg.

Een positief gevolg van deze crash is dat alle luchtvaartmaatschappijen sindsdien cursussen geven waarin het personeel getraind wordt om hun meerdere tegen te spreken als die fouten maakt. De captain van het KLM-vliegtuig steeg op zonder toestemming van de luchtverkeersleiders, maar zijn collega’s durfden hem niet tegen te spreken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *