Amerikaanse marine geeft foto’s vrij van neergehaalde Chinese “spionageballon”

De Amerikaanse marine heeft foto’s vrijgegeven van de “spionageballon” die afgelopen weekend boven de Atlantische Oceaan werd neergehaald door de Verenigde Staten. De ontdekking van de ballon veroorzaakte een diplomatieke crisis tussen de VS en China. 

De neergehaalde “spionageballon” dreef voor de kust van Myrtle Beach, in South Carolina. Het “spionagetuig” werd opgehaald door de Amerikaanse marine een dag nadat hij was neergeschoten door een straaljager. Op de foto’s, die de marine op Twitter plaatste, zijn grote flarden van de Chinese ballon te zien. De resten van de ballon werden in een boot gehesen.

Het bergen van de ballon werd bemoeilijkt omdat het personeel beschermd moest worden tegen mogelijk gevaarlijke materialen zoals explosieven.

Volgens de marine waren de resten van de ballon verspreid over elf kilometer in de Atlantische Oceaan. Twee marineschepen waren naar het gebied gestuurd. Het Amerikaanse leger zette ook onbemande onderwatervoertuigen in als onderdeel van de zoekactie. De aanwezige mariniers maakten deel uit van het gespecialiseerd explosieventeam.

De ballon was zo’n 60 meter lang en had een laadgedeelte dat vergelijkbaar was met dat van een regionaal vliegtuig, volgens Amerikaanse functionarissen.

Het wrak van de ballon kan de VS waardevolle inzichten leveren, volgens experts. Er kan meer informatie ingewonnen worden over de Chinese “spionagetechnologie”. Ze kunnen beter de mogelijkheden van de ballon begrijpen en te weten komen hoe hij informatie overbracht.

Diplomatieke rel

De ontdekking van de ballon veroorzaakte een diplomatieke rel tussen de VS en China. De VS beschuldigde China van een “onaanvaardbare schending” van hun soevereiniteit. 

China reageerde boos en had het over een “overdreven reactie”. China beweerde namelijk dat de ballon via “overmacht” in het Amerikaanse luchtruim was beland. 

Er werd intussen een tweede Chinese “spionageballon” ontdekt boven Latijns-Amerika. Volgens China was de ballon ook daar door “overmacht” terechtgekomen. Het Colombiaanse leger heeft de ballon gevolgd tot hij het luchtruim verliet. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *