België bevriest 58 miljard euro aan Russische activa

België heeft sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne 191 miljard euro aan Russische financiële transacties geblokkeerd en 58 miljard euro aan activa bevroren. “Dat is met voorsprong het grootste bedrag van alle Europese landen”, zo deelde premier Alexander De Croo (Open VLD) mee in de Kamer.

Samen met Europese partners bestudeert de regering of het bevroren Russische geld kan worden aangewend voor de heropbouw van Oekraïne, maar dat is volgens De Croo juridisch geen sinecure. “Het zal niet afhangen van een gebrek aan politieke wil, maar het is juridisch geen evidentie”, zei de premier in het adviescomité voor Europese Aangelegenheden. 

Op vragen van Anneleen Van Bossuyt (N-VA), Samuel Cogolati (Ecolo) en Vicky Reynaert (Vooruit) bevestigde De Croo dat België met de Europese Commissie en internationale partners werkt aan een traceringssysteem voor Russische diamanten. 

“We willen dat die Russische bloeddiamantenhandel stopt, maar dat doe je niet door te zeggen: we stoppen hier in België. Dan gaat het via een ander pad als je de eindmarkten niet aan banden kan leggen. Ik merk ook dat er vanuit de sector bereidheid is om dat te doen”, aldus De Croo. Een Europees embargo “klinkt gemakkelijk”, aldus de premier, maar zou de handel enkel maar verder verschuiven naar andere werelddelen. 

Reynaert wees erop dat “we als land Rusland sponsoren met een veelvoud van het bedrag dat we aan Oekraïne geven”, maar daar was De Croo het niet mee eens. Hij wees erop dat de meeste diamanten die in Antwerpen worden verhandeld niet in ons land en al evenmin op de Europese markt belanden. “Ik ben het absoluut niet eens met degenen die zeggen dat ons land mee de Russische oorlog financiert”, beklemtoonde hij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *