Belgische voetbalbond bijna rond met technisch directeur; nieuwe topfavoriet als bondscoach

Het ziet ernaar uit dat de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) een van de komende dagen de nieuwe technische directeur en bondscoach van de Rode Duivels zal bekendmaken. Officieel zijn er voor beide functies telkens nog twee kandidaten, maar er lijken duidelijke topfavorieten te zijn.

De KBVB laat officieel alleen weten dat er nog vier namen zijn twee functies. Om wie het precies gaat, is voorlopig niet geweten. Wel is bevestigd dat de taskforce van vier personen die sinds begin december aangesteld was, ontbonden is. Hun werk zit er namelijk op. Het is nu aan CEO Peter Bossaert en assistent-technisch directeur Jelle Schelstraete om de afrondende gesprekken te voeren met de overgebleven kandidaten.

Technisch directeur

Vooral de zoektocht naar een nieuwe technische directeur lijkt zo goed als afgerond. Die functie was de voorbije jaren ook in handen van Roberto Martinez, maar zal dus niet meer door de nieuwe bondscoach uitgeoefend worden.

Sinds enige tijd klinkt voor die functie steeds luider de naam van Frank Vercauteren (66). Die zit sinds het einde van het voetbalseizoen 2020/2021 zonder werk nadat zijn contract bij Royal Antwerp FC afliep. Met zijn ervaring bij de Rode Duivels als bondscoach en als trainer van onder andere RSC Anderlecht, KRC Genk en Sporting Portugal is hij volgens de voetbalbond de geschikte man als technisch directeur.

Bondscoach

Voor de functie van bondscoach lekten de laatste tijd vooral namen uit die het niet zullen worden. Zo vielen om diverse redenen Joachim Löw en André Villas-Boas af. Mauricio Pochettino bleek dan weer te duur.

Volgens Sporza zou daarom nu onder andere gekeken worden naar Domenico Tedesco. Die 37-jarige in Italië geboren Duitser werd op 7 september 2022 ontslagen bij RB Leipzig en zit sindsdien zonder werk. Bij Leipzig had hij het seizoen ervoor de Duitse beker geworden. Ervoor was Tedesco aan de slag bij Spartak Moskou en Schalke 04. Bij beide clubs leverde hij aanvankelijk goed werk, maar vielen de resultaten na enige tijd tegen.

Wie is Domenico Tedesco?

Domenico Tedesco maakt deel uit van de generatie zogenaamde laptopcoaches, die vooral in Duitsland in opmars zijn. Het gaat om trainers die zelf nooit op hoog niveau hebben gevoetbald en heel jong als trainer aan de slag gingen. In hun manier van coachen gebruiken ze opvallend veel data en statistieken.

Zo begon Tedesco op zijn 22ste bij de jeugd van VfB Stuttgart als assistent van Thomas Schneider, de later assistent-bondscoach van Joachim Löw bij de Duitse nationale ploeg. Op zijn 31ste kreeg hij uiteindelijk zijn eerste opdracht op het hoogste niveau, bij Schalke 04. Tedesco geniet in Duitsland en daarbuiten een zeer goede reputatie. Zo volgde hij zijn trainercursus samen met Julian Nagelsmann, de huidige coach van Bayern München, en was hij in die klas de beste leerling.

The post Belgische voetbalbond bijna rond met technisch directeur; nieuwe topfavoriet als bondscoach appeared first on Newsmonkey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *