Bepaald vetzuur is belangrijke factor bij uitzaaiingen van borstkanker (studie)

Een bepaald vetzuur, palmitaat, speelt een belangrijke rol in de vraag of een borstkankerpatiënt uitzaaiingen zal krijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de VIB-KU Leuven, dat de VIB bekendgemaakt heeft. Palmitaat kan een reeks signalen in kankercellen in gang zetten, die de cellen in staat stelt om verder te groeien tot uitzaaiingen of metastasen. Morgen is het Wereldkankerdag.

Bijna 1 op de 9 vrouwen wordt tijdens haar leven geconfronteerd met de diagnose borstkanker. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Bij een vroege diagnose is borstkanker meestal te genezen. Zodra een tumor echter is uitgezaaid en kankercellen zich door het lichaam hebben verspreid om tumoren te vormen in andere organen, daalt het overlevingspercentage tot minder dan 30 procent. 

Een belangrijke risicofactor voor de vorming van dergelijke uitzaaiingen, is obesitas. Obesitas kan dan weer een gevolg zijn van het te veel eten van vetten. Tot hiertoe is het echter onbekend welke rol vetten spelen in het schadelijke proces van uitzaaiingen. De huidige therapieën zijn doorgaans dan ook niet afgestemd op borstkankerpatiënten met overgewicht. Een onderzoeksgroep van professor Sarah-Maria Fendt (VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie) heeft nu de rol van een specifiek vetzuur, de bouwstenen van vet, blootgelegd. 

Het vetzuur dat de professor onder de loep heeft genomen, is palmitaat. Palmitaat komt voor in zaadolie, vlees, melk en ultrabewerkte voedingsmiddelen. De onderzoekers ontdekten dat borstkankercellen moleculen afscheiden die de palmitaatconcentratie in de longen verhogen. De kankercellen die daarna de longen bereiken, gebruiken dit palmitaat om uitzaaiingen te bevorderen. 

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Cancer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *