Bouwvallig Groot Vleeshuis in Gent krijgt grondige opknapbeurt en wordt fietsenstalling

Het Groot Vleeshuis op de Gentse Groentenmarkt krijgt een grondige renovatie. Op dit moment moet het historische gebouw gestut worden, omdat er problemen zijn met de stabiliteit. Na de werken zal het voor vijftien jaar dienstdoen als openbare fietsenstalling. 

Het Groot Vleeshuis is een voormalige overdekte markt uit de 15de eeuw in hartje Gent. Het historische gebouw kampt al een tijd met ernstige, structurele problemen. Het wordt gestut omdat er problemen zijn met de stabiliteit, het is dan ook gesloten voor het publiek. Om het gebouw te redden, krijgt het een volledige renovatie en wordt het openbare fietsenstalling.

Geen streekproducten meer

Sinds 2002 was het centrum voor streekproducten van de Provincie Oost-Vlaanderen er gevestigd. Door de stabiliteitsproblemen moest dat in 2021 verhuizen naar het Goudenleeuwplein. Het centrum voor streekproducten keert er niet terug, omdat het huurcontract met de stad niet verlengd wordt. In de plaats zal het Groot Vleeshuis voor vijftien jaar dienstdoen als fietsenstalling.

De fietsenstalling moet de omliggende pleinen ontlasten, omdat de fietsparkeerdruk er hoog ligt. Er komen ook openbare toiletten. De kosten van de renovatie en herbestemming worden geraamd op 7,5 miljoen euro. De Stad Gent vraagt daarvoor een erfgoedsubsidie van 900.000 euro aan bij het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *