Boze boeren in Essen zetten houten kruisen op bos dat schoolkinderen pas hadden aangeplant

In Essen hebben boze boeren tientallen kruisen geplaatst op een veld waar lagere schoolkinderen pas een bos hebben aangeplant. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en het nieuws is ons bevestigd. De boeren protesteren omdat volgens hen waardevolle landbouwgrond verloren gaat. De gemeente benadrukt dat het om bosgrond gaat.

Lanbouwers hebben gisterenavond een stuk grond vlakbij de Horendonkse bossen in Essen, symbolisch getransformeerd tot een kerkhof. Uit protest sloegen ze tientallen houten kruisen in de grond. Eerder op de dag hadden leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool Vincentius op die plek geholpen met het aanplanten van 3 hectare extra bos. Maar dat was niet naar de wensen van de lokale boeren. Volgens hen is het landbouwgrond en geen bosgrond.

“Dat perceel is eigendom van de gemeente en was lang geleden landbouwgrond”, zegt burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V). “Maar de laatste jaren hebben we de grond niet meer verpacht aan een landbouwbedrijf. We hebben die pacht bewust opgezegd om het bos te kunnen uitbreiden. Ik kan aannemen dat de landbouwers onder zware druk staan en zich geviseerd voelen. Ze zijn verontwaardigd omdat landbouwgrond omgezet wordt naar bosgrond. Maar in dit geval is er al lang geen landbouwbedrijf meer actief.”

Volgens de landbouwers hadden ze geen inspraak in die beslissing. “Dat klopt, omdat het een private kwestie is. Het is aan de gemeente om te beslissen wat ze met de grond doet. Maar mijn deur staat altijd open voor overleg”, aldus Van Tichelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *