Burgemeester D’Haese furieus over parlementaire vraag over Aalst carnaval, Ecolo trekt vraag terug in

Een aangekondigde parlementaire vraag over Aalst Carnaval van de Ecolo-Groen-fractie in het federaal parlement heeft heel wat heisa teweeggebracht. Volgens burgemeester Christophe D’Haese (N-VA) van Aalst werden in de vraag eventuele arrestaties gevraagd en zelfs het verbieden van carnaval. Ecolo-Groen zegt dat de vraag verkeerd geïnterpreteerd is. Omdat, naar eigen zeggen, de polemiek te groot werd, trok de partij de vraag terug in. 

Ecolo-parlementslid Simon Moutquin diende een vraag in voor minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Daarin vroeg hij of er ‘gepaste maatregelen’ zouden genomen worden voor mochten er ‘racistische of antisemitische karikaturen opduiken in de Aalsterse carnavalsstoet’. 

De vraag leidde tot heel wat heisa. Onder meer burgemeester Christophe D’Haese van Aalst was verontwaardigd. Zelfs meer: “Aan onze freedom of speech kan men moeilijk raken, dit is een waanzinnige en zeer misplaatste vraag, een parlementslid onwaardig”, zegt hij. 

Volgens Ecolo-Groen is de vraag echter verkeerd geïnterpreteerd. Na de polemiek die erover ontstond, trok de partij de parlementaire vraag in de loop van de dag terug in.  

“Dit is waanzin”

“Het is zo dat er gevraagd werd aan de minister van Binnenlandse Zaken om over te gaan tot arrestaties wanneer er antisemitische beelden zouden getoond worden of er racistische uitlatingen zijn”, steekt D’Haese van wal. 

“Er werd zelfs geopperd of het niet mogelijk zou zijn om de carnavalsstoet alsnog te verbieden. Dit is waanzinnig, ik noem dat vijandig van de politiek correcten jegens Aalst Carnaval.”

“Wij hebben helemaal geen verbod gevraagd”

Maar volgens Ecolo-Groen fractieleider Gilles Vanden Burre was er helemaal geen sprake van arrestaties of verbieden en werd de vraag verkeerd geïnterpreteerd. 

“Bij onze fractie ligt antisemitisme en racisme gevoelig. Enkele jaren geleden ontstond er een grote maatschappelijke discussie over Aalst Carnaval”, legt hij uit. “Daarom wilden wij vragen wat er al pro-actief gedaan is door de regering om mogelijke problemen te voorkomen, als er problemen zijn. De bedoeling was niet om een polemiek te creëren of een verbod te vragen, dat is zeker niet aan de orde.”

Dialoog en begrip

Burgemeester D’Haese vond de parlementaire vraag wèl zeer duidelijk. “Ik heb de vraag effectief gezien”, gaat hij verder. “En die is toch geformuleerd in niet mis te verstane bewoordingen. Nu zeggen dat hij verkeerd geïnterpreteerd is, vind ik een politieke zwakte.”

Toch houdt Vanden Burre voet bij stuk: “Het is fout geïnterpreteerd. Het enige wat wij willen is een constructieve dialoog, wederzijds begrip en dat het stereotype kwetsen van bepaalde gemeenschappen in de maatschappij vermeden wordt.” Ecolo-Groen wil het thema nu verder bespreken met de verschillende maatschappelijke partijen, zonder parlementaire vraag. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *