Burt Bacharach (94) overleden: geniale componist van liedjes zoals “Say a little prayer” en filmmuziek

Componist Burt Bacharach (94) is overleden. Met Hal David schreef hij tientallen liedjes die wereldwijde bestsellers werden, en verschillende generaties aanspraken. Rock ‘n roll, Beatles en Stones, punk en hiphop konden hem nooit wegduwen uit de hitparade. Maar hij was veel meer dan een liedjesschrijver. Ook als filmcomponist werd hij enorm gewaardeerd. Hij won drie Oscars en zes Grammy’s.  

De Amerikaanse componist Burt Bacharach is in zijn woning in Los Angeles overleden. Hij stierf een natuurlijke dood op 94-jarige leeftijd, meldt zijn publicist Tina Brausam aan The Washington Post.

Burt Bacharach is het kind van een joodse familie in Kansas. Als student aan het conservatorium in New York kreeg hij les van componist Darius Milhaud en hoorde hij jazzgrootheden als Dizzy Gillespie, Count Basie en Charlie Parker. Hun invloeden verklaren het licht-complexe jazzy karakter van zijn latere melodieuze easy listening muziek met perfecte arrangementen en een ongewone en originele keuze van instrumenten. Van 1950 tot 1952 was hij pianist bij het Amerikaanse leger, ook in Europa. In 1958 vroeg Marlene Dietrich hem om haar band te leiden. Hij deed dat tot 1961, ze was enorm over hem te spreken, en niet alleen als muzikant…

Het gouden duo verovert met Dionne Warwick de hele wereld

In 1961 ontmoette Bacharach tekstschrijver Hal David. Het klikte meteen, er ontstond een perfecte symbiose tussen de musicus en de dichter; de lyrics van David waren ideaal voor de melodieën en arrangementen van Bacharach. In een studiokoor ontdekten ze de zwarte backgroundzangeres Dionne Warwick. Haar wendbare stem en sterke présence voegden nog een dimensie toe aan het werk van Bacharach en David. Het duo schreef 20 top 40 hits in 10 jaar tijd voor haar, eerst “Walk on by”, later “Say a little prayer”, “The way to San José”, “I’ll never fall in love again”, “Anyone who had a heart” en nog een pak andere.

1.000 vertolkers

Vrij snel kwamen tientallen artiesten bij David en Bacharach aankloppen. Het duo ging daar graag op in en dat leidde tot onder meer “Close to you” van The Carpenters, “Pussycat” van Tom Jones, “Wishing and hoping” voor Dusty Springfield en Gene Pitneys aangrijpende “24 hours from Tulsa”.

Alles samen hebben 1.000 artiesten met Bacharach gewerkt of liedjes van hem vertolkt. Meestal waren de originele versies de beste. Maar zelfs Bacharach gaf toe dat als Aretha Franklin haar tanden in zijn songs zette, zij er echt wel heel wat aan toevoegde. Andere grote vertolkers waren Cilla Black, Scott Walker, Stan Getz, Neil Diamond, zelfs Elvis Costello, Perry Como, Bobby Gentry en Herb Alpert. Daar waren wereldhits bij: “What the world needs now” van Jackie De Shannon, B.J. Thomas met “Raindrops keep falling on my head” (uit “Butch Cassidy and the Sundance Kid”) en “Always something there to remind you” van Sandie Shaw.

En dan waren er nog de oscarwinnende soundtracks voor verscheidene films, de meest bekende “Butch Cassidy and the Sundance Kid”, en de James Bond-parodie “Casino Royale” uit 1967, met Peter Sellers.  

Vier vrouwen en evenveel kinderen

Burt Bacharach was 4 keer getrouwd, onder anderen met actrice Angie Dickinson en zangeres Carole Bayer Sager, en had 4 kinderen. Bacharach trok op concerttournee tot in 2018. Hij bleef altijd heel bescheiden bij zijn succes. “Er zit gewoon een mannetje in mijn kast dat liedjes schrijft, zeg het aan niemand”, vertrouwde hij journalist Tom Van de Weghe voor het VRT-journaal toe in 2013, na een concert in Philadelphia, geleid door Dirk Brossé. 

Ondanks al het succes blijkt Bacharach een onzekere man te zijn die maar niet genoeg krijgt van de spotlights en de aandacht. Zo vertelt hij zelf in interviews hoe moeilijk het is de “high” van een optreden vast te houden.

“Je geeft een fantastisch optreden, mensen vertellen je achteraf hoe goed je wel was en daarna ga je naar je hotelkamer waar je alleen begint te zappen voor de televisie. Toen ik met Jane in Santa Monica woonde, was ik altijd down als ik van een tournee thuiskwam. Dan zei ze: “Je bent de Santa Monica Burt nu en die krijgt geen staande ovatie elke keer als hij door de hoofdstraat loopt.”

Zelfs de meest succesvolle componist heeft ook af en toe bevestiging nodig. Zo vertelt Bacharach zelf de volgende anekdote: “Je bent nooit zeker van hoe goed je eigenlijk bent zelfs na een groot succes. Maar op een avond ging ik uit eten met Miles Davis en die zei: “Alfie, da’s een fantastisch nummer.” Het wordt dan ook het favoriete nummer van Bacharach zelf.

Burt Bacharach zal met alle hits die hij geschreven heeft sowieso de geschiedenis ingaan als een groot componist. Zijn nummers zijn tijdloos en worden regelmatig gecoverd door bekende artiesten. Op elk feest, in elke huiskamer en in verschillende films wordt nog altijd gretig gebruikgemaakt van het werk van Bacharach.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *