China: “Ballon per ongeluk naar VS en Canada afgedreven”

De Chinese ballon die voor commotie zorgt in de Verenigde Staten en Canada, is door overmacht in het Amerikaanse luchtruim beland. Dat meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De Amerikanen zijn er van overtuigd dat het om een spionageballon gaat, maar dat ontkennen de Chinezen nu.

Volgens de woordvoerder gaat het om een ballon die bedoeld is voor civiel gebruik en klimaatonderzoek. Het zou gaan om een ballon met beperkt zelfcontrolevermogen, die ernstig afgeweken is van de geplande route en dat onder invloed van de westenwinden. “We zullen communicatie behouden met de VS om deze onverwachte situatie naar behoren af te handelen”, klonk het.

In een eerste reactie had Peking gezegd de kwestie te onderzoeken. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken hoopte dat beide partijen de zaak rustig en voorzichtig kunnen behandelen. “Speculeren en er een hype van maken helpen niet bij het oplossen van het probleem”, aldus Mao Ning, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Het Pentagon heeft op vraag van president Joe Biden de mogelijkheid onderzocht om de ballon neer te schieten, maar heeft beslist om dat toch niet te doen vanwege het mogelijke risico van vallend puin. 

Ex-president Donald Trump is -zoals gewoonlijk- assertiever in zijn reactie: “SHOOT DOWN THE BALLOON!”, zo postte hij op het sociale netwerk Truth Social.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *