China dreigt met “gepaste tegenmaatregelen” na neerschieten “spionageballon”

China noemt het neerhalen van de “spionageballon” die over Amerikaans grondgebied vloog, een overreactie en een “serieuze” schending van internationale normen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt “gepaste tegenmaatregelen” te overwegen. Wat die maatregelen zouden kunnen inhouden, is nog niet bekend, maar wat volgens China-kenner Veerle De Vos wel duidelijk is, is dat de hele zaak slecht nieuws is voor de relatie tussen de VS en China.

Gisteren schoot een Amerikaans gevechtsvliegtuig de onbemande ballon neer die al enkele dagen over Amerikaans grondgebied aan het vliegen was. Volgens het Pentagon ging het om een spionagaballon, maar China blijft volhouden dat het om een meteorologische ballon gaat die per ongeluk was afgedreven. 

Het neerschieten van de ballon noemen ze dan ook een overdreven reactie en een schending van internationale normen. “China zal resoluut de legitieme rechten en belangen van het betrokken bedrijf verdedigen, en zal zich tegelijkertijd het recht voorbehouden om in reactie daarop verdere acties te ondernemen”, schreef het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. 

Wat die acties precies inhouden, is nog niet duidelijk. Volgens buitenlandjournalist en Chinakenner Veerle de Vos is wel duidelijk dat de hele zaak slecht nieuws is voor de relatie tussen de VS en China. “Die stond al op een laag pitje vanwege de spanningen over Taiwan en over de export van technologie.”

Normaal gezien zouden beide landen elkaar vandaag ontmoeten in China, maar Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken besliste afgelopen vrijdag zijn bezoek te annuleren. “Dat was een poging om opnieuw met elkaar te praten, maar die kans is nu dus verkeken”, zegt De Vos. 

Ook volgens Steffi Weil, professor Internationaal Recht aan de Universiteit Antwerpen, ziet het er niet goed uit. “Beide partijen zeggen wel nog de communicatiekanalen open te willen houden.”

Brokstukken

Op livebeelden was gisteren te zien hoe een Amerikaanse F-22 gevechtsvliegtuig de ballon neerhaalde. De Amerikanen hadden gewacht tot de ballon over de Atlantische oceaan vloog, om te vermijden dat de brokstukken schade zouden veroorzaken op land. De brokstukken worden nu verzameld door de Amerikaanse marine en zullen geanalyseerd worden om na te gaan of het wel degelijk om een spionageballon gaat. Dat kan nog enkele dagen duren. 

Al zijn de Amerikanen zeker dat het om een spionageballon gaat. “Dat konden de Amerikanen onder meer afleiden uit de bewegingen van de ballon”, zegt VS-correspondent Bjorn Soenens. “Een weerballon heeft normaal geen stuurmechanismen en de ballon werd wel degelijk bijgestuurd.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *