De lente ligt op de loer!

Vanochtend is het koud met overal lichte vrieskou. Het eerste deel van de dag zal nog meestal zonnig verlopen. Er zijn al wel hoge sluierwolken aanwezig die de zon zullen sluieren. Dat kunnen er stilaan wat meer worden naarmate de dag vordert. Vanaf en na de middag worden de hoge wolkenvelden wat talrijker en zakken ze wat uit tot het middelhoge niveau. Dat gebeurt vooral vanaf en/of na de middag. De zon krijgt het dan ietwat moeilijker, maar kan gesluierd/diffuus mogelijk nog te zien zijn. In de namiddag kunnen er her en der al wat lage wolkenflarden verschijnen, maar het is pas later in de namiddag, tijdens de vooravond en de avond dat er meer en meer hardnekkige lage bewolking verschijnt vanaf het westen. Het raakt daarmee zwaarbewolkt tot betrokken. Tijdens de (voor)avond kan er sporadisch ook al eens een spatje motregen vallen als de bewolking net dik genoeg wordt. Veel stelt het echter niet voor, want de storing is erg verzwakt. Na een vrieskoude start klimt het kwik naar waarden tussen 4 en 6°C. De wind waait meestal zwak uit een zuidwestelijke richting.

Vanavond is het eerst nog bewolkt met lage wolkenvelden, waaruit dus sporadisch ook een spatje motregen zou kunnen vallen. Later tijdens de avond en vannacht wordt het droger vanaf het westen. De lage bewolking breekt dan even vanaf het westen met wat opklaringen. Er verschijnt ook hoge en/of middelhoge bewolking vanaf het westen. In de opklaringen vormt er zich makkelijk nevel en later vormt zich ook mist en/of lage stratusbewolking op grotere schaal vanaf het westen. In het uiterste zuidoosten, waar de storing nog wat langer sleept, blijven er nog wat langer opklaringen, maar kan het ook nevelig worden met lokaal mistbanken. De temperaturen dalen naar waarden rond het vriespunt, afhankelijk van de duur van de opklaringen kan dat net onder het vriespunt liggen ( 0 à -1°C) of net boven het vriespunt (0 à +1°C), als de mist/lage wolken zich sneller vormen. De wind is zwak en zuidwestelijk.

Morgen moeten we rekening houden met vochtige condities tijdens de eerste uren van de dag. Mogelijk is er mogelijk eerst nog een opklaring in het zuidoosten (onzeker), maar ook daar is het nevelig of wordt het mistig. Elders zou de dag starten met mistige condities en lage stratusbewolking. De mist en lage wolken kunnen daarbij ook hardnekkig zijn en/of wat uitbreiden tijdens de eerste uren. Later op de voormiddag zal de wind ietwat aanwakkeren en zal de zon moeite beginnen doen om door te breken. Op de ene plek zal dat al wat vlotter gaan dan op de andere. Uiteindelijk zal het tegen het eind van de voormiddag, rond en ten laatste her en der net na de middagperiode de mist/lage wolken opgetrokken zijn. De lage wolken transformeren daarbij naar stapelwolken. In de namiddag wordt het vervolgens vrij zonnig en/of wisselend bewolkt op sommige plekken met stapelwolken en/of nog wat lage wolkenvelden en ook hoge (sluier)wolken. Mogelijk verschijnt er tegen de avond meer bewolking door het arriveren van een zwak warmtefront. Onder de mist en wolken is het eerst kil, als de zon doorbreekt warmt het op. De maxima liggen rond een graad of 7 à 8, misschien zelfs iets hoger waar de zon sneller kan doorbreken. Op plekken waar het wat langer grijs blijft kan het kwik wat langer getemperd blijven en komen de maxima uit tussen 5 en 7°C. De wind is zwak tot matig uit zuidwest.

Zaterdag en zondag krijgen we droog weer met veel lage wolkenvelden en temperaturen rond 8 à 10°C. Een enkele opklaring is niet uitgesloten, maar het is meestal grijs bij weinig wind.

Volgende week krijgen we stilaan meer zonneschijn en klimmen de temperaturen weer wat hoger tot rond en boven 10°C. Het zal geleidelijk lente-achtig aanvoelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *