De Walvis in Sint-Niklaas is verkocht: kijk binnen in oudste drogisterij van België, waar interieur sinds 1919 niet is veranderd

In Sint-Niklaas is drogisterij De Walvis verkocht. Het interieur van het beschermd monument is al meer dan  100 jaar niet meer veranderd. De 101-jarige eigenares is naar een woonzorgcentrum verhuisd en is blij dat de nieuwe eigenaar het interieur in zijn volle glorie wil laten herstellen.

Drogisterij De Walvis in de Ankerstaat in Sint-Niklaas is al meer dan een eeuw een bijzonder gezicht. Uitbaatster Josephine Armand hield er tot zo’n tien jaar geleden de winkel open die haar vader in 1919 had opgestart. Al die tijd veranderde ze niets aan het interieur.

“Nu Josephine in een rusthuis zit en er in de familie geen kandidaten waren om de zaak over te nemen, besliste ze om het pand te verkopen”, zegt Jolien Catthoor van vastgoedkantoor Huysewinkel. “De respons was enorm, we merkten dat het pand heel wat mensen nauw aan het hart lag. De bezoekdagen liepen snel vol. Josephine heeft uiteindelijk zelf de koper geselecteerd op basis van zijn motivatie.”

Beschermd monument

Sinds 2018 is De Walvis een beschermd monument. Dat betekent dat de gevel en het winkelinterieur onaangeroerd moeten blijven. “Daar moesten de kandidaat-kopers zeker rekening mee houden”, gaat Jolien Catthoor verder. “Opfrissingswerken mogen wel, maar dan met respect voor de authentieke materialen. De koper heeft mij ook bevestigd dat hij dat zal doen.”

De nieuwe eigenaar wil zich nog niet kenbaar maken, maar volgens Jolien Catthoor is hij van plan om het gebouw in zijn volle glorie te herstellen.  “Het enige wat ik er mag over zeggen, is dat alles mooi gerestaureerd zal worden en dat het zeker geen gewoon woonhuis zal worden.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *