De winter keert terug volgende week!

We moeten vandaag opnieuw rekening houden met veel wolkenvelden. Dat is voornamelijk lag bewolking. Boven de lage wolkenvelden passeert er ook veel hoge bewolking. Het is vaak tot meestal droog, maar op sommige momenten doorheen de dag zou de wolkendikte net dik genoeg kunnen worden voor een spatje lichte regen of motregen. Veel neerslag wordt echter niet verwacht. Later in de namiddag is het niet uitgesloten dat de bewolking lokaal eventjes wat kan breken, maar veel zal dat niet voorstellen. Vooral in het westen van het land zijn er soms meer opklaringen. Het blijft meestal bewolkt met lage en hoge wolkenvelden. Het is vandaag erg zacht, met temperaturen die klimmen naar waarden tussen 9 en 11°C. De wind waait eerst matig uit west-zuidwest, en ruimt later naar west-noordwest. Vooral rond of net na de middag kan de wind soms vrij krachtig waaien.

In de loop van de (voor)avond neemt vanuit het noorden de bewolking verder toe en dikt deze aan. Eerst krijgen we naast lage wolken ook middelhoge wolken en later zal vooral de lage bewolking aandikken met bewolking die opnieuw dik genoeg wordt voor neerslag. In de loop van de avond kan het dan ook op veel plaatsen gaan regenen. Meestal gaat het om lichte regen en/of lichte tot matige motregen/miezer. Tijdens de nacht en richting de ochtend verslechteren de condities zelfs nog wat. De laag bewolking dikt verder aan, zakt verder uit en we krijgen dan lichte tot matige regen of gemiezer. De minima liggen rond 7 à 9°C en de noordwestenwind neemt in kracht af en wordt uiteindelijk zelfs zeer zwak en variabel later in de nacht en tegen de ochtend.

Morgen zitten we initieel nog met het slepende front in onze omgeving. Dat zorgt initieel nog voor veel en hardnekkige lage wolkenvelden met een miezerig weertype, waarbij er nog steeds lichte tot matige (mot)regen of miezer kan vallen. Dit front blijft nog even slepen en trekt maar traag oostwaarts. Hoe het precies zal migreren blijft nog enigszins onzeker, de positie zal wel allesbepalend zijn voor de positie van de regen. Momenteel is het meest plausibele scenario dat het traag toch naar het oosten zal opschuiven, waardoor in de loop van de dag de condities wat kunnen verbeteren vanaf het westen en het wat droger kan worden, terwijl er verder naar het oosten soms nog wat regen/gemiezer kan vallen. Vanaf het westen zal de stratus dan overgaan in stratocumulus en stapelbewolking, met tussendoor misschien een breking van het wolkendek later op de dag vanaf het westen en enkele opklaringen. De stapelwolken kunnen dan potentieel wel nog doorgroeien tot een lokale lichte regenbui. De maxima klimmen naar waarden rond 9 à 10°C, lokaal misschien 10 à 11°C. De wind blijft zwak en variabel.

Zondag wordt een betere dag met eerst nog veel bewolking, later op de dag kan de bewolking breken met enkele opklaringen. De temperaturen liggen rond een graad of 8. Er staat daarbij wel een gure (matige) wind uit het noorden.

Volgende week keert de winter terug en krijgen we nachtvorst. Overdag klimt het kwik naar een graad of 5 à 7, het is rustig weer, bij een meestal zwakke oostelijke wind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *