Defensie bestudeert mogelijkheid om Leopard 1-tanks te leveren aan Oekraïne

Defensie onderzoekt of het mogelijk is Leopard 1-tanks te leveren aan Oekraïne en onder welke modaliteiten. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) vandaag in de Kamer geantwoord op vragen van verschillende parlementsleden.

“Er wordt onderzocht of en onder welke vorm België een nuttige bijdrage kan leveren aan een Duits, Nederlands en Deens initiatief”, zei de minister in de Kamercommissie Defensie. Gisteren hadden de Defensieministers van de drie landen in een gemeenschappelijk communiqué aangekondigd dat Oekraïne “de komende maanden minstens 100 Leopard 1 A5-tanks” zal krijgen. Die Leopard 1-tanks komen uit industriële stocks en zullen worden opgeknapt. De aankondiging gebeurde op het moment dat de Britse Defensieminister Boris Pistorius een verrassingsbezoek aan Kiev bracht.

Het bedrijf OIP Systems kocht een lot van 50 van die tanks voor 2 miljoen euro nadat ze in 2014 uit dienst werden gehaald, verklaarde CEO Freddy Versluys vorige maand nog. Daarvan zijn er 32 uitgerust met een kanon van 105 mm. Versluys voegde er nog aan toe dat het bedrijf geen aanbod had gedaan aan Defensie voor het terugverkopen van de tanks, die in Doornik opgesteld staan.

Minister Dedonder gaf vandaag geen informatie over eventuele onderhandelingen met het bedrijf. Ze liet evenwel verstaan dat ze niet wil meegaan in een prijzenopbod. “Als beheerder van publieke middelen, is het mijn verantwoordelijkheid niet deel te nemen aan dit soort prijzeninflatie met de oorlog als excuus”, aldus de PS-politica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *