Chinese ingenieurs hebben een “robotje” ontwikkeld dat zichzelf kan bevrijden uit een kooi door vloeibaar te worden. In een video is te zien hoe een opgesloten metalen mannetje vloeibaar wordt, door de tralies naar buiten stroomt en dan weer rechtstaat. De onderzoekers gebruikten daarvoor magneten en een mix van metalen. Bedoeling is om de “robots” uiteindelijk te gebruiken om elektronica te repareren of voor medische toepassingen.
Voor wie de film “Terminator 2: Judgment Day” heeft gezien: dit robotje is (nog?) niet helemaal vergelijkbaar met T-1000, de kwaadaardige robot uit vloeibaar metaal die van vorm kan veranderen. Toch zijn er gelijkenissen.
Ook dit metalen mannetje kan vloeibaar worden, zich verplaatsen en zijn oorspronkelijke vorm weer aannemen. Al kan je in dit geval toch nog niet helemaal van een echte robot spreken.
Het mannetje kan niet uit zichzelf bewegen, maar is gemaakt van magnetische, microscopisch kleine deeltjes in een omhulsel van gallium. Dat is een zacht metaal dat al bij een lage temperatuur smelt, ongeveer 29 graden Celsius.
Bij blootstelling aan een magnetisch veld warmen de deeltjes op, vergelijkbaar met de werking van een inductiekookplaat, en smelt het gallium. Het magnetisch veld wordt vervolgens gebruikt om het vloeibare metaal in een bepaalde richting te bewegen.
Wanneer het gallium in een mal afkoelt, krijgt het zijn oorspronkelijke, vaste vorm terug, zonder sterkte te verliezen.
De onderzoekers hebben de “robot” ook getest in een kunstmaag. Daar zou het metaal kunnen smelten, een ingeslikt, giftig object inkapselen en het object weer met zich meenemen om het lichaam te verlaten. Op die manier zou bijvoorbeeld ook medicatie tot op een specifieke plek in het lichaam kunnen worden gebracht.
Volgens de onderzoekers kunnen de robots ook worden gebruikt om elektronica te repareren. “Wat we nu tonen zijn enkel demonstraties, maar er is nog veel meer onderzoek nodig vooraleer de robotjes echt in de praktijk zullen kunnen worden ingezet”, klinkt het.
Het volledige onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Matter.