Dit wist je nog niet over olijfolie!

Welke olijfolie koop je nu het best? Mag je bakken met olijfolie? Moet ik extra vierge kopen? Er is al heel wat over geschreven. Op al die vragen gaf olijfoliesommelier Wilma Grinsven-Padberg antwoorden op Radio2.

Extra vierge

Extra vierge betekent dat de olie van een uitstekende kwaliteit is omdat de olijven binnen de 24 uur geperst zijn in minder dan 27 graden. Er zitten ook geen ‘fouten’ of ‘vuiltjes’ in. In België gebeurt er echter te weinig controle waardoor de etiketten met extra vierge wel foutief en misleidend zijn.

Bij een test onlangs in Nederland bleek 74% van de olie geen extra vierge te zijn.

Reuk van gras

Je kan met een eenvoudig trucje extra vierge olie onderscheiden van de valse: ruikt je olie naar gras, dan mag je gerust zijn dat het echte extra vierge olie is.

Tweede persing?

Vaak zie je de term ‘eerste persing’ staan op flessen. Die term dateert uit de tijd dat er met ouderwetse

apparaten verschillende persingen werden gedaan. Toen was de eerste persing de beste kwaliteit en werd binnen de 24 uur geperst. Tegenwoordig is er geen tweede persing meer en is alle olijfolie van eerste persing.

Soorten

Er bestaan maar liefst 1552 verschillende soorten olijven. Zo geeft elke olijf een eigen soort olijfolie. Maar de soort olijven die gebruikt worden staat echter nooit op de fles vermeld.

Houdbaarheidsdatum

De houdbaarheidsdatum die je op de fles ziet staan is de datum die de producent er opzet op het moment dat de olie in de fles gaat. De olie kan dus al een tijdje oud zijn wanneer ze in de fles gaat. Deze houdbaarheidsdatum is dus foutief want olijfolie is tot twee jaar na de persdatum houdbaar.

Bakken in olijfolie?

Tegenwoordig is bijna alle olijfolie gefilterd, waardoor je ze kan gebruiken voor warme bereidingen (tot 210 graden). De vermelding voor warme of koude bereidingen is dus puur een ‘marketingtrucje’. Het is wel zonde om je dure fles olijfolie te gaan gebruiken om te bakken! Gebruik deze dure fles om gerechten mee af te werken. Opgelet: één olijfolie is niet geschikt om te verhitten omdat ze niet gefilterd is en dat is ‘Novello’. Deze is wel verrukkelijk van smaak maar bewaart niet zo lang.

Licht is de grote vijand

De grote vijanden van olijfolie: teveel warmte, licht en lucht! Bewaar je flessen in een kast (niet naast je vuur) of in de kelder. Koop je graag een 5 literfles; giet deze dan over in kleine donkere flessen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *