Door schandalen geteisterde Oekraïense regering lijkt te gaan vervellen

Geruchten gaan de ronde dat de Oekraïense regering er binnenkort wel eens anders zal kunnen uitzien. Vooral op het ministerie van Defensie, een departement dat doordrongen is van corruptie, zullen veranderingen plaatsvinden.

De Oekraïense regering vecht momenteel tegen twee vijanden: Rusland blijft nieuwe troepen naar het front sturen en zet de Oekraïense soldaten steeds meer onder druk, maar vooral intern woedt de strijd tegen corruptie. Op het ministerie van Defensie werd al heel wat opgeruimd, maar nog lang niet genoeg.

In het nieuws: Vooral Oleksei Reznikov, de minister van Defensie, lijkt voor zijn job te moeten vrezen.

  • Volgens Ukrainska Pravda zou president Volodymyr Zelenksy zijn defensieminister willen vervangen. Reznikov draait al lang mee in de Oekraïense politiek en diplomatiek, en groeide uit tot een van de belangrijkste ministers van de regering, gezien de Russische invasie.
  • Zelensky zou hem dan ook vooral in bescherming willen nemen, net door hem uit zijn functie te ontslaan. Reznikov, maar vooral zijn viceminister Vjatsjeslav Sjapovalov, kwamen de afgelopen weken onder vuur te liggen door een corruptieschandaal. Zo zou het ministerie een veel te duur contract hebben afgesloten voor de levering van voedsel aan het leger. Sjapovalov, die verantwoordelijk was voor de voedselvoorziening van de troepen, moest al een stap opzij zetten.
  • Intern wordt Reznikov echter gezien als een belangrijke pion, wiens ervaring men wel nog kan gebruiken. Daarom zou Zelensky hem de post willen geven van minister van Justitie. De huidige, Denis Malioeska, zou doorschuiven naar een ambt als ambassadeur in een Europees land. Irina Venediktova, die tot 17 juli procureur-generaal was, werd zo ook ‘gered’: zij woog te licht en pakte de zwaardere corruptiezaken niet correct aan. Venediktova werd ondertussen Oekraïens ambassadeur in Zwitserland.

De opvolging: Reznikov bevestigde het plan niet, maar ontkrachtte het evenmin. En zijn opvolger zou al bekend zijn.

  • “Ik zal ontslag nemen als de president mij daarom vraagt”, zo verklaarde Reznikov toen hem werd gevraagd naar de stoelendans. “Elke ambtenaar moet weten dat ze niet voor eeuwig in die ambt zitten. Ze beginnen eraan, en ze stoppen er op een moment mee”, zo gaf Reznikov eerder al mee aan Ukrainska Pravda. “Ik ben voorbereid op elke gebeurtenis. Maar telkens als ik met Ukrainska Pravda spreek gebeurt er ook iets”, waarmee Reznikov leek te suggereren dat zijn ontslag in de lucht hangt.
  • Intern werd al een mogelijke opvolger aangeduid: Kyrylo Boedanov, die nu de militaire inlichtingendienst HUR leidt, zou minister kunnen worden. Boedanov is nog maar 37, maar groeide al snel uit tot een van de belangrijkste mannen van Oekraïne. Hij kent een verleden in het leger, waar hij zich opwerkte tot de rang van generaal-majoor. Hijzelf vocht nog in de oorlog in de Donbas. Daags voor de Russische invasie, op 24 februari, was hij een van de weinigen die voorspelde dat de invasie die nacht zou plaatsvinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *