Dries Van Langenhove (29) stopt als Kamerlid voor de partij Vlaams Belang. Dat hebben Van Langenhove en Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, samen aangekondigd op een persconferentie. Van Langenhove zetelde sinds 2019 in de Kamer als onafhankelijke in de Vlaams Belang-fractie. “Ik stop niet met politiek, maar ik heb me altijd meer activist gevoeld dan politicus”, aldus Van Langenhove.
“Ik ben voor deze beslissing niet over één nacht ijs gegaan”, vertelt Van Langenhove op een persconferentie, in het gezelschap van Tom Van grieken. “Ik stap uit het parlement, maar ik stop niet met politiek, integendeel. Ik heb me altijd meer activist gevoeld dan politicus. Ik heb dan wel in het parlement gezeten, maar ik ben nooit van het parlement geweest. Ik ga door waar ik het grootste verschil kan maken voor het volk: via het activisme en mijn eigen mediakanaal.”
Schild & Vrienden
Dries Van Langenhove raakt in 2018 bij het grote publiek bekend, na een “Pano”-reportage over de extreemrechtse jongerenbeweging “Schild en vrienden”. Die groepering is in 2017 opgericht door Van Langenhove. De “Pano”-ploeg kan infiltreren in hun besloten chatgroepen, waar racistische, seksistische en antisemitische grappen en memes worden uitgewisseld. Van Langenhove speelt daar als leider van de groep een belangrijke rol in.
Daarop start de UGent een tuchtprocedure tegen Van Langenhove, waardoor hij niet langer als studentenvertegenwoordiger actief kan blijven en hij een tijdlang geen toegang heeft tot de universiteitsgebouwen. Het parket van Oost-Vlaanderen start een gerechtelijk onderzoek naar Schild & Vrienden. Van Langenhove wordt verhoord en er volgt een huiszoeking. In 2020 vraagt het parket de doorverwijzing van meerdere leden van Schild & Vrienden – onder wie Van Langenhove – naar de correctionele rechtbank.
Onafhankelijke lijsttrekker voor Vlaams Belang
Ondertussen heeft Van Langenhove de stap naar de nationale politiek gezet. Begin 2019 wordt hij voorgesteld als lijsttrekker van de Kamerlijst voor Vlaams-Belang, in de provincie Vlaams-Brabant. Belangrijk detail: Van Langenhove doet dat als onafhankelijke en wordt dus geen lid van de partij.
Tijdens de persconferentie waarin Van Langenhove wordt voorgesteld, noemt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken hem “een communicatietalent”. “Als het gaat over de feiten die aan het licht kwamen in “Pano”, is Dries voor ons onschuldig tot het tegendeel bewezen is”, zegt Van Grieken daarover op Radio 1. “Politiek is te belangrijk om over te laten aan politici”, zegt Van Langenhove daar zelf over.
Van Langenhove raakt effectief verkozen. Meer nog: hij zet bij de verkiezingen van 2019 een sterke persoonlijke score neer. In de provincie Vlaams-Brabant behaalt hij meer dan 39.000 voorkeurstemmen. Daarmee valt hij net buiten de top drie van populairste politici in de provincie, na grote namen Theo Francken (N-VA), Koen Geens (CD&V) en Maggie De Block (Open VLD).
Vanaf dan maakt Van Langenhove deel uit van de Kamerfractie van Vlaams Belang. Hij doet met de regelmaat van de klok forse uitspraken over onder meer de coronamaatregelen en migratie. Als Kamerlid geniet Van Langenhove parlementaire onschendbaarheid. In het voorjaar van 2021 heft de plenaire vergadering van de Kamer die onschendbaarheid op, zodat hij kan worden doorverwezen naar de rechter.
In de zomer van 2022 beslist de raadkamer van Gent dat Van Langenhove en zes andere leden Schild & Vrienden effectief voor de rechter moeten komen, voor het aanzetten tot haat en geweld. Van Langenhove moet zich als enige ook verantwoorden voor inbreuken op de wapenwet. Dat slaat concreet op de verkoop van pepperspray. Het proces moet nog plaatsvinden.
YouTubekanaal
Als Kamerlid blijft Van Langenhove erg actief op sociale media. Midden 2021 start hij zijn eigen YouTubekanaal “Kies Dries” en een gelijknamige website, waarin hij zijn kijk op de actualiteit deelt. Hij wil naar eigen zeggen “een tegengewicht bieden tegen de traditionele media”. Via dat kanaal wil hij in de toekomst nog meer zijn stem laten horen.