Duitsland heeft “honderden” bewijselementen van oorlogsmisdaden in Oekraïne

Duitsland heeft “honderden bewijselementen” verzameld van oorlogsmisdaden in Oekraïne. Dat verklaarde federaal procureur-generaal Peter Frank aan de krant Welt am Sonntag. Frank riep op om de schuldigen te berechten.

“Op dit moment focussen we op Boetsja en de aanvallen op civiele infrastructuur in Oekraïne”, aldus Frank. Het merendeel van het bewijs komt voort uit gesprekken met Oekraïners die op vlucht zijn geslagen. Het onderzoek is in maart 2022, onmiddellijk na de Russische invasie, van start gegaan.

Het doel is om “een mogelijk proces in de toekomst voor te bereiden – hetzij in Duitsland, hetzij met een van onze internationale partners of via een internationale rechtbank”, aldus de procureur-generaal. Wanneer het proces in Duitsland wordt gevoerd, moeten de beschuldigden wel aanwezig zijn in het land, voegde Frank toe.

Eerder had de Duitse minister voor Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock haar steun uitgesproken voor de oprichting van een speciaal internationaal hof om Moskou ter verantwoording te roepen. Baerbock stelde voor om de Oekraïense wet te gebruiken om dit ‘hybride’ hof op te richten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *