ECB verhoogt rente opnieuw

Zoals verwacht trekt de Europese Centrale Bank haar rentetarieven nog eens op met 50 basispunten. In maart wil ze dat opnieuw doen, zo heeft de centrale bank van de eurozone in Frankfurt aangekondigd.

De herfinancieringsrente, die banken betalen om geld te lenen bij de ECB, stijgt naar 3 procent. Dat is het hoogste niveau sinds november 2008. De depositorente gaat naar 2,5 procent. Dat is de rente die banken krijgen als ze overtollig geld kort parkeren bij de ECB. Dat tarief was jarenlang negatief om banken te stimuleren het geld in de economie te pompen.

De verdere verhoging van de rente in de strijd tegen de hoge inflatie was algemeen verwacht. De ECB had in december gezegd dat “de rentetarieven nog aanzienlijk in een gestaag tempo zullen moeten stijgen” om weer naar de inflatiedoelstelling van 2 procent op middellange termijn te kunnen gaan. Een hogere rente maakt leningen voor particulieren en bedrijven duurder. 

De ECB laat ook al meteen weten dat ze van plan is om de rentetarieven bij haar volgende beleidsvergadering in maart nog eens met 50 basispunten te verhogen. Dan zal ze ook “het verdere traject van het monetair beleid beoordelen”, luidt het. 

Ook de Britse centrale bank, de Bank of England (BoE), heeft het belangrijkste rentetarief zoals verwacht met 50 basispunten verhoogd. Het staat nu op 4 procent, het hoogste niveau sinds 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *