Een van drie Iraniërs uit gesloten centrum overgebracht naar luchthaven

Een van de drie Iraniërs die opgesloten zitten in het gesloten centrum in Steenokkerzeel, is vandaag naar de luchthaven gebracht om uitgewezen te worden naar Turkije. Dat maakte een bron bekend die in contact staat met de Iraniërs.

De zaak veroorzaakte deze week ophef bij onder meer partij DéFi. De Dienst Vreemdelingenzaken wil de drie Iraniërs uitwijzen omdat hun asielaanvraag werd afgewezen. Een poging om hen op het vliegtuig te zetten, mislukte afgelopen maandag. Ze werden daarna overgebracht naar het gesloten centrum Caricole. Er werd gemanifesteerd voor hun vrijlating.

Volgens DéFi-parlementslid Sophie Rohonyi loopt er een arrestatiebevel van de Iraanse autoriteiten tegen twee van hen. De manifestatie van afgelopen maandag aan het gesloten centrum werd ook gecoverd door Iraanse media en dus zijn hun gezichten bekend in het land. Er wordt gevreesd voor hun leven als ze terugkeren naar Iran. “België moet zijn engagementen over het niet-terugsturen naleven”, zei Rohonyi daarover. Haar partijvoorzitter zal premier De Croo vragen of er een verband is met de zaak van Olivier Vandecasteele, de Belg die in Iran wordt opgesloten.

Bij De Dienst Vreemdelingenzaken was deze ochtend niemand bereikbaar voor commentaar. Maandag buigt de Brusselse raadkamer zich over het verzoek tot vrijlating van de drie. Het verzoek werd deze week ingediend door hun advocaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *