Een van grootste kopermijnen ter wereld stilgelegd als gevolg van wegblokkades

De Peruaanse kopermijn Las Bambas heeft woensdag zijn activiteiten opgeschort als gevolg van de wegblokkades en onrust in het land. De mijn is goed voor ongeveer 2 procent van de wereldwijde productie.

De productie is stopgezet en de fabriek wordt in een onderhoudsfase geplaatst, meldt het Chinese bedrijf MMG, dat de mijn exploiteert. “De omstandigheden zijn niet veranderd, de blokkades duren voort, er komen geen voorraden binnen”, klinkt het.

MMG had eerder al gewaarschuwd dat het de productie zou moeten stilleggen als de wegblokkades niet verdwijnen.

Er zijn tientallen wegblokkades is verschillende regio’s van Peru. De blokkades hebben geleid tot tekorten aan basisgoederen en brandstof, en bemoeilijken de toegang tot gezondheidszorg in verschillende gebieden van het land.

Las Bambas, gelegen op 4.000 meter hoogte, is goed voor ongeveer 15 procent van de Peruaanse koperproductie. Peru is na Chili de grootste koperproducent ter wereld.

Het Zuid-Amerikaanse land kampt met flinke protesten sinds Pedro Castillo twee maanden geleden als president werd afgezet en aangehouden. Bij de demonstraties zijn tot nu toe 48 mensen omgekomen, onder wie een politieagent. De betogers eisen het vertrek van Boluarte, nieuwe verkiezingen en de vrijlating van de oud-president.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *