Erfenis in Hasselt kost WWF 18.000 euro aan leegstandstaks

Het wereldnatuurfonds WWF heeft al voor 18.000 euro aan leegstandstaks moeten betalen voor een handelspand in het centrum van Hasselt. Het gaat om een leegstaande winkel in de Paardsdemerstraat die de internationale tak van het WWF in 2018 erfde van een kinderloze Hasselaar. 

Het pand staat er troosteloos bij in de Paardsdemerstraat. Nochtans is er veel passage van winkelende mensen. Het gebouw is in 2018 in handen gekomen van de internationale tak van het Wereld Natuur Fonds. Ze hebben het geërfd van een kinderloze man die in dat jaar overleden is. Intussen heeft het WWF International al 18.000 euro aan leegstandstaks moeten betalen aan de stad, dit jaar zou dat zelfs kunnen oplopen tot 40.000 euro. “Da’s niet niks. Maar ik veronderstel dat dat ook niet de bedoeling is”, zegt Koen Stuyck van het WWF België. “Het pand moet zo snel mogelijk verkocht worden.” 

Vorig jaar werd het gebouw online te koop aangeboden via Biddit, maar raakte het niet verkocht. Het gebouw ziet er verlaten uit en al enkele weken staat een venster open waardoor regen en wind vrij spel hebben. Intussen is de verkoop door de notaris ingetrokken, maar zal het binnenkort volgens het WWF opnieuw te koop worden aangeboden. “Zulke dossiers zijn vaak heel complex en vragen de nodige tijd”, voegt Stuyck eraan toe. “Maar het hoofdkantoor wil het pand wel nog verkopen.”

Leegstandstaks sinds 2019

Sinds 2019 moeten eigenaren van leegstaande handelspanden een taks betalen aan de stad Hasselt. Die maatregel moet er voor zorgen dat winkels allemaal ingevuld zijn. “Het liefst van al zouden wij géén leegstandstaks willen innen”, laat schepen van Economie Rik Dehollogne (N-VA) weten. “Maar het is een middel om eigenaars, te stimuleren iets te doen met hun pand. Wij willen graag een bruisende stad Hasselt en leegstand hoort daar niet bij.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *