Extreme dierenverwaarlozing in Diegem: “Een van de extreemste gevallen die we ooit zijn tegengekomen”

Op een weide aan de Haachtsesteenweg tussen Diegem en Haren zijn opnieuw verwaarloosde dieren in beslag genomen. Ze worden opgevangen door de Ark van Pollare in Lennik en de Zorgboerderij Huppeldepup in Humbeek. “Dit is één van de extreemste gevallen van dierenverwaarlozing die we al ooit zijn tegengekomen.”

In Diegem woedde begin september een weidebrand die aan tal van dieren het leven kostte. “Er werden toen tientallen geiten, schapen, konijnen, cavia’s, kippen en parelhoenders in beslag genomen”, zegt Ellen Van Assche (39) van Zorgboerderij Huppeldepup in Humbeek. Samen met de Ark van Pollare hebben ze toen in totaal 97 dieren opvang geboden.

Recent bleek dat er op dezelfde locatie opnieuw dieren zaten. “We werden opgeroepen en gingen afgelopen week met de nodige middelen om zoveel mogelijk dieren mee te kunnen nemen”, vertelt Van Assche. “Helaas kwam de hulp te laat voor tientallen kippen en barbarie-eenden. De nog levende dieren: twee kippen, twee hanen, twee schapen en een geitje, moesten we van de karkassen afhalen.”

Nieuw verblijf

“Het zal nog even zuur blijven dat zoveel dieren het leven hebben gelaten, maar we doen nu alles wat we kunnen voor de dieren waarvoor we wel nog een verschil kunnen maken. Zij zitten al knus in hun nieuwe verblijf en krijgen alles wat ze nodig hebben.”  

“De eigenaar is hardleers en doet gewoon voort”, vertelt Van Assche. Maar Dierenwelzijn en de politie zijn ondertussen bezig met de zaak en er is een deurwaarder aangesteld. “We hopen dat er een passend gevolg wordt gegeven en dat eigenaar van de dieren hier niet mee wegkomt.”

Psychologische bijstand

Van Assche is diep geschokt over dit extreme geval van verwaarlozing. “Na de brand in september liet de eigenaar van de dieren de tientallen verkoolde lijkjes gewoon liggen”, zegt ze. “Hij had zelfs een omheining geplaatst met doeken ervoor om de weide en afgebrande stallen en hokken uit het zicht te houden van voorbijgangers.”

Voor de uitbaters van de dierenopvangcentra De Ark van Pollare en Zorgboerderij Huppeldepup komt dit heel hard binnen. Ze zijn dan ook vragende partij voor psychologische bijstand. “We zijn wel blij dat Dierenwelzijn Vlaanderen veel investeert in controles. Hoe meer je controleert, hoe meer er boven komt. Maar voor hulpverleners aan dieren blijft het bijzonder hard om zo’n extreme verwaarlozing te moeten aanzien.” 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *