Filipijnen beschuldigen Chinese kustwacht van “laserlicht-incident” in Zuid-Chinese Zee

Volgens de Filipijnen heeft een schip van de Chinese kustwacht de bemanning van een van hun schepen verblind met een krachtig laserlicht. Het incident gebeurde in de betwiste Zuid-Chinese Zee, de Filipijnen hebben het over “een flagrante schending van hun soevereiniteit”. 

Volgens Manila werd het patrouillevaartuig “BRP Malapascua” het mikpunt van een militair laserlicht, waardoor een deel van de bemanning tijdelijk verblind werd. Het zou gaan om een sterk groen laserlicht dat twee keer op het schip werd gericht. Ook zou het Chinese schip “gevaarlijk dicht” zijn gekomen, tot op ongeveer 137 meter, luidt het in een mededeling van de Filipijnse autoriteiten. 

Het incident zou op 6 februari hebben plaatsgevonden in de buurt van een onderzees rif in de Zuid-Chinese Zee, “Second Thomas Shoal”. De Filipijnse autoriteiten plaatsten vannacht foto’s op Facebook die het incident moeten staven. China zelf heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen. 

De Zuid-Chinese Zee is al langer betwist gebied. China claimt het hele gebied, inclusief een aantal kleinere eilanden. De Zuid-Chinese Zee is zowat 3,36 miljoen vierkante kilometer groot, of ruim 100 keer de oppervlakte van België. Maar andere landen in de regio zoals de Filipijnen, Vietnam, Taiwan, Maleisië en Brunei betwisten die “Chinese soevereiniteit.” De Filipijnen hebben een deel van het gebied overigens een eigen naam gegeven, de West-Filipijnse Zee. De Zuid-Chinese Zee is militair en economisch een strategisch belangrijk gebied.   

De Filipijnen claimen onder meer de Second Thomas Shoal. De Malapascua was bij het incident onderweg naar een ander vaartuig voor bevoorrading. Dat ze daarbij gehinderd werden, noemen de Filipijnen een “flagrante schending” van hun “soevereine rechten in dit deel van de West-Filipijnse Zee”. In augustus zou er al een dergelijk incident hebben plaatsgevonden. 

De jongste claims zijn een nieuw incident waarin China recent betrokken raakte, na onder meer de saga met de “spionageballon” (volgens China een “afgedreven weerballon”) boven de VS. 

De Verenigde Staten volgen het nieuwste incident van nabij. Onlangs hielden ze nog militaire oefeningen in de Zuid-Chinese Zee, nadat er ook al over Taiwan spanningen waren ontstaan met China.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *