Gerecht pakt Chinees prostitutiemilieu aan: 25 verdachten opgepakt en 20 slachtoffers gevonden

Vanmorgen vroeg is de Federale Gerechtelijke Politie binnengevallen op 26 adressen in het kader van een onderzoek naar mensenhandel in het Chinese prostitutiemilieu. Daarbij zijn 25 verdachten opgepakt en een 20-tal vermoedelijke slachtoffers aangetroffen. In Spanje is 1 verdachte opgepakt. Blijkbaar ronselde de criminele organisatie vrouwen in China om hen naar Europa over te brengen, waar ze gedwongen werden om zich te prostitueren. 

De organisatie maakte onder meer gebruik van online verhuurplatformen, hotels en vakantieverblijven. Via gespecialiseerde websites voor seksadvertenties konden klanten een afspraak maken.

De slachtoffers worden vaak verplaatst van locatie en moesten een groot deel van het geld afgeven dat ze hadden verdiend. Velen onder hen hebben geen legale verblijfsstatus, waardoor ze erg afhankelijk en dus kwetsbaar waren. De criminele organisatie versluisde grote sommen geld naar het buitenland langs legale en illegale kanalen. Tijdens de COVID-19-periode verplaatsten de activiteiten zich ook naar de straatprostitutie, die vooral zichtbaar waren in de Brusselse Alhambrawijk.

Vanmorgen zijn huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen, Charleroi, Leuven, Neufchâteau en Brussel. De huiszoekingen in Spanje vonden plaats in Alicante en Barcelona.

Alle slachtoffers en 22 van de verdachten zijn van Chinese origine. Drie verdachten hebben de Belgische nationaliteit. De slachtoffers worden begeleid door een gespecialiseerd opvangcentrum, de opgepakten moeten voor de onderzoeksrechter verschijnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *