Gerecht vernietigt per ongeluk moorddossier van slachtoffer van seriemoordenaar Stephaan Du Lion

Het dossier over het strafonderzoek naar de moord op Maria Van Den Reeck is enkele jaren geleden per ongeluk vernietigd door een besparingsmaatregel bij Justitie. Dat blijkt op het assisenproces in Antwerpen waar Stephaan Du Lion terechtstaat. Van Den Reeck was een van de slachtoffers van seriemoordenaar Du Lion.

Maria Van Den Reeck wordt eind november 1994 vermoord. Het gerechtelijk onderzoek naar haar dood loopt echter vast, de zaak wordt een zogenoemde “cold case”… Tot er in het najaar 2018 alsnog een doorbraak komt: Van Den Reeck blijkt het slachtoffer geweest te zijn van Stephaan Du Lion, die bekentenissen aflegt over de moord op vier vrouwen.

Maar wat blijkt: het dossier over Maria Van Den Reeck is nergens meer terug te vinden. Enkel een aantal initiële vaststellingen uit het onderzoek, het verslag van de wetsgeneesheer van destijds en enkele korte processen-verbaal van de politie uit 2010 konden worden gerecupereerd.

“We zijn dus bijna volledig afhankelijk van de verklaringen van de beschuldigde. Het gerecht vindt in de archieven nergens iets terug”, zegt advocaat Kris Luyckx, die de familie van Maria Van Den Reeck vertegenwoordigt. “Het was blijkbaar een besparingsmaatregel onder de vorige minister van Justitie (Koen Geens (CD&V), red.) waarbij men plaats moest maken en het archief werd opgeruimd. Maar men heeft niet gezien dat die zaak nog niet verjaard was en dus is het dossier mee vernietigd.”

Waren de bekentenissen van Stephaan Du Lion er niet gekomen, was er in het onderzoek naar de moord op Maria Van Den Reeck dus geen doorbraak mogelijk geweest. “We weten zelfs niet wie de feiten heeft aangegeven destijds of wie de getuigen waren die het slachtoffer hebben gevonden”, aldus Luyckx. “Alles staat of valt met de bekentenissen van meneer Du Lion die hij hopelijk op het proces zal herhalen.”

“Daar kan ik niet op antwoorden”

Tijdens de zitting van het assisenproces richtte meester Luyckx zich deze namiddag dan ook tot beschuldigde Stephaan Du Lion, met de vraag om tijdens zijn ondervraging in de rechtszaal antwoorden te geven op de vragen. “In de akte van beschuldiging (de samenvatting van het onderzoek die bij het begin van het proces wordt voorgelezen, red.) is er maar een relatief klein stukje over wat er precies is kunnen opgehelderd worden. En tijdens de reconstructie was u heel afstandelijk, u deed dat op een heel algemene manier.”

Bij het begin van zijn ondervraging door de assisenvoorzitter erkende Du Lion dat hij effectief verantwoordelijk is voor de dood van de vier vrouwen. Daarna ging het uitgebreid over zijn moeilijke jeugd, door de agressie van zijn vader tegenover hem en zijn twee zussen. Du Lion kreeg het zichtbaar moeilijk. Uit de ondervraging blijkt ook duidelijk – net zoals uit het onderzoek naar boven is gekomen – dat Du Lion zelf vaak erg agressief uit de hoek kon komen en moeite had om zich te beheersen. “Ik ben daar uit geraakt, maar veel te laat, zo’n 20 jaar geleden.”

De beschuldigde vertelde dat hij seksuele prikkels en fantasieën al na zijn laatste moord in 1997 verdringt en daar in slaagt om dat te blijven doen. Hoe precies, kon hij niet zeggen. De voorzitter van het assisenhof besteedde daarna een groot deel van de ondervraging om te weten te komen hoe de vier moorden precies zijn gebeurd, hoe Du Lion te werk is gegaan. Maar veelal kwam het antwoord: “Daar kan ik niet op antwoorden”. Al uit het gerechtelijk onderzoek was gebleken dat de man zich naar eigen zeggen niet veel kan herinneren.

Maria Van Den Reeck 46 jaar
Maria Van Den Reeck 46jaar

  • Werkt als schoonmaakster en in bars.
  • Gescheiden met een zoon.
  • Geen gemakkelijk leven, maar wordt gezien als een warm iemand.
  • Vermoord op 24 november 1994. Gewurgd met een elektriciteitssnoer.

Op 9 december 1994 vindt de politie het lichaam van Maria Van Den Reeck (46). Ze wordt dood aangetroffen in haar appartement op de derde verdieping aan de Stenenbrug in Borgerhout. Rond haar hals zit een elektrisch snoer van een krultang. 

Buren verklaren dat ze Maria al drie weken niet meer gezien hebben. In haar brievenbus ligt nog post van twee weken geleden. De speurders vinden geen sporen van inbraak en kunnen geen verdachte aanduiden. Het onderzoek loopt vast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *