Grijs maar zacht, volgende week lente!

Onder een hogedrukgebied zitten we vandaag toegedekt onder een dekentje van hardnekkige lage wolkenvelden. Daardoor krijgen we een grijs weerbeeld met een dikke laag lage bewolking. Met momenten zou de bewolking zelfs net dik genoeg kunnen zijn voor een spatje motregen her en der, al blijft het op veel plekken vaak droog. Het is zacht, met temperaturen de klimmen naar maximale waarden tussen 8 en 10°C. De wind waait zwak tot matig uit zuidwest, ruimend naar west-noordwest.

Vanavond en vannacht komt er weinig verandering in het weerbeeld. Het blijft meestal zwaarbewolkt tot betrokken met lage wolkenvelden, al zal de wolkenbasis wel wat kunnen optrekken en soms iets dunner kan worden. Lokaal zou het wolkendek even kunnen breken en in zo’n geval ontstaat er makkelijk nevel en/of lokaal mist. Op de meeste plaatsen blijft het bewolkt en kan er zich wel nevel en/of een grondmistbank vormen, maar geen mist op grote schaal. De minima liggen rond een graad of 4 à 6 onder de wolkenvelden. Bij een lokale opklaring kan het kwik wat dieper zakken naar 1 à 3°C, maar dat is maar lokaal. De wind zwakt fel af en wordt variabel.

Ook morgen – zondag – hebben we nog te maken met de lage wolkenvelden. Het betreft vooral een laag lage bewolking die wel iets dunner wordt en hoger klimt dan de wolkenlaag op zaterdag. Vooral in de ochtend kan het nog nevelig zijn, met lokaal ook een mistbank en/of grondmist in het landelijk gebied. De nevel en/of de lokale mistbank zal stilaan optrekken, maar het dekentje van lage bewolking zal blijven, waardoor het meestal bewolkt zal blijven morgen. Mogelijk kan het wolkendek later op de dag lokaal al eens ietwat breken, in zo’n geval ontstaan er ook makkelijk stapelwolken, maar de kans dat het wolkendeken stand houdt tot de (voor)avond is reëel op veel plaatsen. De grootste kans op een opklaring is voor het westen en zuiden. Later op de avond zouden de opklaringen vanuit het zuiden geleidelijk breder moeten worden. Het kwik klimt opnieuw naar waarden tussen 8 en 10°C. De wind is eerst erg zwak en variabel en kiest later meer voor een oostelijke hoek.

Het eerste deel van volgende week zal droog en lenteachtig verlopen. Tijdens de nachten kan het goed afkoelen met temperaturen in de buurt van het vriespunt. Overdag klimt het kwik vlot naar waarden tussen 10 en 13°C met ruimte voor zonneschijn. In de ochtend is er soms kans op wat nevel of mist die eerst moet oplossen voor de zon kan doorbreken.

In het tweede deel van de week lijken storingen opnieuw door te dringen met meer wolken en een grotere kans op wat regen af en toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *