Groene nieuwjaarswens: lagere lonen moeten 300 euro meer over hebben na de belastingen

Covoorzitters Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji van Groen roepen op om een belastingshervorming door te voeren, zodat de laagste lonen tot 300 euro netto stijgen. Ze hebben dat gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie van hun partij.

“Eerst en vooral moeten we de meest kwetsbaren onder ons zekerheid bieden en het sociaal tarief verlengen tot het einde van dit jaar”, klonk het. Maar Groen wil meer. “En voor zij die net buiten de scope van het sociaal tarief vallen, willen we een belastingshervorming die hun 300 netto per maand oplevert. Want de nood is hoog. Iedereen heeft recht op een warme thuis en een menswaardig inkomen.”

Groen maakt zich zorgen over de richting die de politiek opgaat. “Straffe uitspraken, buikgevoel en likes op sociale media, daarmee help je niemand vooruit. Daarmee zorg je niet voor een gezonde planeet waarop iedereen zich goed kan voelen. Nee, het werkt zelfs meer angst en gevaarlijke vooroordelen in de hand.”

Volgens Groen willen de traditionele partijen gemakkelijk scoren in plaats van serieus beleid te voeren. “Vandaag struikelen politici over elkaar en over hun ego’s, door met de meest absurde ideeën of strafste uitspraken te komen”, zegt Nadia Naji. “Kinderrechten afpakken voor likes en schermtijd? Aan dat opbod naar de afgrond doen wij niet mee.”

De Vlaamse regering krijgt een sneer omdat die volgens de groenen staat voor een sociale afbraakpolitiek. “De inflatie wordt schaamteloos misbruikt om bikkelharde, structurele besparingen door te voeren”, aldus covoorzitter Jeremie Vaneeckhout. “Op deze manier brengt de Vlaamse regering de begroting in evenwicht, maar de samenleving uit evenwicht.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *