Haaltert in de ban van mysterieuze oude grafsteen die achtergelaten werd aan deur van Heemkundige Kring

Haaltert zit met een mysterie. Daar is plots een oude grafsteen opgedoken, en niemand weet waar die vandaan komt. De zerk stond opeens aan de ingang van het documentatiecentrum van de Heemkundige Kring.

Het gaat om een Joodse grafsteen. Die werd 2 weken geleden achtergelaten aan de deur van de Heemkundige Kring in Haaltert. “Elke donderdag komen we samen in ons documentatiecentrum”, zegt voorzitter Mark Beelaert van de Heemkundige Kring. “We ontvangen dan bezoekers die meer willen weten over hun stamboom. En ondertussen archiveren we ook foto’s en documenten. En toen we 2 weken geleden aan kwamen, zagen we tot onze grote verbazing een grafsteen voor de deur staan.”

“Letter voor letter ontcijferd met woordenboek”

De vereniging wil het mysterie van de grafzerk zo snel mogelijk oplossen, want niemand weet waar die vandaan komt. De Heemkundige Kring zit met veel vragen : waar komt de grafsteen vandaan? En wie heeft hem gevonden? “We hebben de grafsteen ondertussen proper gemaakt”, gaat Beelaert door. “We zagen natuurlijk meteen dat het niet ons alfabet was op de grafsteen. Een medewerker heeft de tekst letter voor letter ontcijferd met een woordenboek. En dus zijn we toch al iets wijzer geworden.”

Jong kindje Aharon

Via de tekst op de grafsteen heeft de vereniging kunnen achterhalen dat de zerk voor een jong kindje was. “Dat kindje heet Aharon Yehuda Avraham”, zegt Beelaert. “Zo staat het op de grafsteen. En het kindje is overleden op zondag 19 februari 1899.” Maar wie dat kindje precies is, en of er een link is met Haaltert, is nog niet duidelijk. “Het is echt raar! We zijn al in verschillende documenten van de gemeente gaan zoeken, maar we kunnen geen verband vinden met Haaltert. We hebben ook enkele Joodse verenigingen aangeschreven, maar nog niet veel informatie gevonden. Het is een groot raadsel. En we willen het mysterie graag ophelderen.”

Daarom zoekt de Heemkundige Kring nog altijd mensen die iets meer over de grafsteen kunnen vertellen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *