Idris Elba openhartig over racisme in Hollywood: ‘Ik beschrijf mezelf niet meer als zwarte acteur’

Idris Elba, bekend van zijn hoofdrol in de misdaadserie Luther (2010–2019), heeft onlangs een boekje open gedaan over racisme waar hij mee te maken heeft gehad in Hollywood. Ook is hij openhartig over zijn redenen voor een carrière in de entertainmentwereld.

Obsessie met rassen

In een recentelijk interview met het magazine Esquire vertelde Elba dat hij stopte zichzelf te beschrijven als een zwarte acteur toen hij zich realiseerde dat die beschrijving hem in een hokje plaatste.

Als mensen zijn we geobsedeerd door rassen. En die obsessie kan de groei en de doelen van mensen belemmeren. Racisme moet zeker een onderwerp van discussie zijn. Racisme is heel reëel. Maar vanuit mijn perspectief is het alleen zo krachtig als je het toelaat. We moeten groeien. Onze huid is niet meer dan dat: het is gewoon huid.

Idris Elba

Perspectief op racisme

De acteur vertelde daarnaast dat hem vaak wordt gevraagd of hij te maken heeft gehad met racisme. Elba verduidelijkte dat dit helaas het geval is. Hij voegde daaraan toe dat mensen soms vergeten dat zijn huidskleur altijd hetzelfde blijft, waar hij ook gaat.

Ik ben niet meer zwart omdat ik in een witte buurt ben, of meer zwart omdat ik in een zwarte buurt ben. Ik ben zwart. En die huid blijft bij me, waar ik ook ga, elke dag, door zwarte gebieden met witte mensen erin, of witte gebieden met zwarte mensen erin. Ik ben op dezelfde manier zwart.

Idris Elba

“Ik ben de eerste Idris”

Toen de acteur sprak over zijn keuze voor een carrière in de entertainmentbranche, legde de Luther-ster uit dat hij niet persé acteur werd omdat hij het geen zwarte mensen zag doen en dat wilde veranderen. Hij deed het omdat hij acteren een geweldig beroep vond en hij dacht dat het bij hem zou passen. Elba kreeg, naarmate hij bekender werd, steeds vaker de vraag hoe het is om de eerste zwarte te zijn die ‘dit of dat doet’. Volgens de acteur is het precies hetzelfde als wanneer hij wit zou zijn. “Ik wil niet de eerste zwarte zijn. Ik ben de eerste Idris”, aldus Elba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *