Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil meer burgers bewapenen en meer huizen van families van daders slopen

In Israël wil de regering meer burgers bewapenen en meer huizen slopen van families van daders van schietincidenten. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu aangekondigd na spoedberaad na nieuw geweld.

De Israëlische premier Netanyahu heeft gisteravond na veiligheidsoverleg enkele maatregelen aangekondigd als reactie op de twee schietincidenten in Jeruzalem. Netanyahu zei “krachtige, snelle en nauwkeurige maatregelen” te nemen. Zo gaat hij nog meer ingrijpen tegen de families van daders. Hij wil hen straffen door hun huizen te laten slopen. Dat was eerder al gebeurd, maar Netanyahu wil die aanpak uitbreiden. Vanmorgen al is het huis verzegeld van de dader van de schietpartij van vrijdag. 

De Israëlische premier wil ook dat meer burgers kunnen worden bewapend. Daar is een wetswijziging voor nodig, en Netanyahu wil die wetswijziging versneld doorvoeren. Eerder waren al versterkingen van het leger naar de bezette Westelijke Jordaanoever gestuurd. Ordediensten krijgen ook langere werkdagen en in Jeruzalem is de beveiliging verhoogd. 

Na de schietpartijen waarbij vrijdag negen ultra-orthodoxe Joden werden doodgeschoten nabij een synagoge in Oost-Jeruzalem, werd de dader doodgeschoten en werden 42 vrienden en verwanten van de dader opgepakt. Enkele uren later volgde een tweede schietincident, waarbij een jonge Palestijn twee burgers neerschoot. De slachtoffers raakten gewond. De jonge dader is opgenomen in het ziekenhuis. 

Gevaar voor escalatie

De spanning tussen Israëli’s en Palestijnen is de voorbije weken nog meer opgelopen, nu de nieuwe Israëlische regering met een aantal hardliners en nationalisten een nog hardere koers wil varen. Na het schietincident van vrijdag kwamen Palestijnse betogers juichend op straat in Gaza en op de westelijke Jordaanoever. Zij beschouwden de aanval als wraak voor een Israëlische aanval op het Palestijnse vluchtelingenkamp in Jenin. 

De aanslag van vrijdag is door verschillende wereldleiders fel veroordeeld en velen roepen beide partijen op tot kalmte. Net vandaag begint de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken aan een rondreis in het Midden-Oosten. Hij hoopt door gesprekken met verschillende leiders een escalatie te vermijden. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *