ISW: “Oekraïne verwacht grootschalig Russisch offensief op 24 februari”

Oekraïne verwacht een grootschalig Russisch offensief rond 24 februari, de verjaardag van de invasie. Dat meldt het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW), een in Washington gevestigde denktank, in een nieuw rapport. De organisatie citeerde daarbij de Oekraïense minister van Defensie Oleksi Resnikov.

De tijdspanne voor een succesvol Russisch offensief is ook beperkt, zo citeerde de denktank Russische militaire bloggers. De Russische militaire leiding heeft haast om een offensief te beginnen voor de westerse militaire hulp in Oekraïne arriveert. Bovendien brengt de lentedooi modderige grond en belemmert die snelle offensieve bewegingen.

Een eerder Russisch offensief is ook denkbaar, schreef de denktank, onder verwijzing naar de Financial Times. De krant had een naamloze bron uit Oekraïense militaire kringen geciteerd.

Over het huidige Russische offensief in het oosten van Oekraïne zijn de bronnen intussen niet eensluidend: volgens de Russen verloopt het voortvarend, volgens de Britse inlichtingendiensten boeken de Russische troepen geen vooruitgang. “De strijdkrachten hebben slechts enkele honderden meter per week weten te winnen”, zo zei het ministerie van Defensie in Londen vandaag in zijn dagelijkse inlichtingenrapport. “Dit is vrijwel zeker omdat Rusland nu de munitie en eenheden mist die nodig zijn voor succesvolle offensieven.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *