Jongeman (19) die met nepwapen voor paniek zorgde op Vives in Kortrijk moet naar psychiatrische instelling, moeder: “Zwaar verdict”

De jongeman die anderhalf jaar geleden rondliep met een luchtdrukgeweer op de campus van hogeschool Vives in Kortrijk wordt geïnterneerd. De jongen had psychische problemen en wordt ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij moet zich nu gedwongen laten behandelen in een psychiatrische instelling. Zijn moeder – die eerder al hulp zocht voor haar zoon – noemt het een heel zwaar verdict.

In oktober 2021 trok een jongeman uit Desselgem met een nepgeweer naar de campus van de hogeschool Vives in Kortrijk. Onderweg op de bus toonde hij zijn geweer aan een andere student. Die student sloeg alarm en de politie kwam massaal ter plaatse. Zo’n 4.000 studenten moesten binnen blijven.

De jongen was onvindbaar, maar toen hij later in Waregem werd gezien, gingen ook daar alle scholen en een supermarkt op slot. ’s Avonds is hij uiteindelijk opgepakt in Avelgem. De rechtbank heeft nu beslist om de jongen te interneren, omdat hij psychische problemen had. Dat betekent dat hij zich gedwongen moet laten behandelen. 

“Zwaar verdict”

Op dit moment is de jongeman al anderhalf jaar in behandeling. Zijn moeder is niet tevreden met de beslissing om hem te interneren.  “Ik vind het een heel zwaar verdict”, zegt Veerle Noppe. “Jules is er ook niet goed van. Hij had het gevoel dat hij goed bezig was en dat is ook waar. We hadden allebei schrik voor internering want daar komt heel veel bij kijken”, reageert ze.

Zijn mama is vooral gefrustreerd, omdat ze eerder al om hulp vroeg voor haar zoon. “Voor hij 18 werd, hebben we om hulp geroepen. De jeugdrechter kon toen geen psychiatrische hulp bieden omdat Jules dat niet vrijwillig wilde doen. Ze zeiden dat ze enkel hulp konden geven als er iets zou gebeuren. Nu is er iets gebeurd. Ik ben heel bang dat als ze geen goed plekje vinden voor hem in een instelling, dat hij dan toch nog in de gevangenis zal belanden”, zegt ze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *