Kersenpitkussens: heerlijk warm maar ook gevaarlijk!

Met deze temperaturen halen veel mensen hun kersenpitkussen weer boven. In 2009 overleed er echter een vrouw in een brand nadat ze het kussen had opgewarmd in de microgolfoven.

De Inspecteur op Radio 2 zocht uit of het wel veilig is om zo’n kussen op te warmen in een microgolfoven.

Gerrit Decock, marketingmanager bij AEG vertelt dat er in de handleiding van hun microgolfovens duidelijk staat dat die enkel mag gebruikt worden voor het opwarmen van voeding. Dus niet om kersenpitkussens te verwarmen! Maar die handleiding wordt door weinig mensen gelezen.

“Je hebt vocht nodig in je microgolfoven. De oven brengt de vochtdeeltjes in het eten in beweging, en door die wrijving komt vervolgens warmte vrij. Als je dingen gaat opwarmen die geen of weinig vocht bevatten, zoals een kersenpitkussen, kan dit tot oververhitting van de oven leiden en zelfs brand veroorzaken, zeker als je een te hoog vermogen gebruikt. “Uiteraard kunnen we niemand verbieden deze kussens toch op te warmen in de microgolfoven, maar wij raden het af.”

Verwarring

Terwijl elektroproducenten afraden om de microgolfoven te gebruiken, staat in de handleiding van een kersenpitkussen dat je het kan opwarmen in de microgolfoven.

Als mensen het toch willen opwarmen in de microgolfoven, raadt men aan het kussen eerst te bevochtigen én op een proper bord te plaatsen. Gebruik een maximumvermogen van 600 Watt en draai het halverwege het opwarmingsproces om of schud het even op.

Extra tip: blijf altijd in de buurt van je toestel tijdens het opwarmen!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *