Khattabi betreurt dat Vlaanderen past voor nationale conferentie ‘rechtvaardige transitie’

Federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi betreurt dat Vlaanderen niet wil deelnemen aan de geplande nationale conferentie over een ‘rechtvaardige transitie’ op het vlak van klimaat. Die conferentie, die in de zomer moet plaatsvinden, moet de verschillende regio’s samenbrengen rond de uitdagingen voor een “inclusieve klimaattransitie”.

In het federale regeerakkoord hebben de Vivaldi-partijen afgesproken om een nationale conferentie te organiseren “over de rechtvaardige transitie, om de uitdagingen voor een inclusieve klimaattransitie op het vlak van werkgelegenheid, sociaal beleid, reskilling en economie aan te pakken”.

Op een moment dat de economie en onze levensstijl volop ‘decarboniseren’, is het de ambitie van die nationale conferentie om dat proces naar een koolstofarme maatschappij voor bedrijven en burgers te begeleiden. Er is daarvoor een interdisciplinair comité van experten aangesteld. Dat comité zal op de conferentie een verslag voorstellen. Er is ook een forum met de sociale partners voorzien, net als agora’s voor het maatschappelijk middenveld.

Volgens Ecolo-minister Khattabi heeft de Vlaamse regering enkele dagen geleden laten weten dat ze niet zal deelnemen aan de conferentie, zo zei ze vandaag bij LN24. “Vlaanderen voert een beleid van de lege stoel en dat is een gevaar voor de burgers en bedrijven die Vlaanderen zegt te verdedigen”, aldus Khattabi.

“Een rechtvaardige transitie moet een nationale zaak zijn omdat alle sectoren betrokken zijn: onderwijs, economie, werkgelegenheid, opleiding. Daarom is er een dialoog nodig tussen de verschillende entiteiten. Ik werk al een jaar aan die uitdagingen voor de nationale conferentie. Ik betreur dat Vlaanderen een veto uitspreekt.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *