Rusland is met 1.890 “militaire raadgevers” aanwezig in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat zei de Russische ambassadeur in het land, Alexander Bikantov, aan staatspersbureau Ria Novosti.
De Russen zijn betrokken bij de opleiding van soldaten in het land, zei Bikantov. Volgens de ambassadeur is de regering in Bangui, onder leiding van president Faustin-Archange Touadéra, ook vragende partij voor een verhoging van hun aantal. Daarnaast sprak hij ook over toegenomen economische samenwerking tussen Rusland en de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Het land in het midden van Afrika bevindt zich sinds 2013 in een burgeroorlog. Het is ondanks zijn vele natuurlijke rijkdommen – koper, diamanten, goud en uranium – een van de armste landen ter wereld.
Jarenlang waren tot 1.600 Franse troepen actief in de Centraal-Afrikaanse Republiek, in een poging om het land te stabiliseren. Parijs trok in december de laatste manschappen terug door de nauwere banden tussen Bangui en Moskou. Volgens onder andere Frankrijk, de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties zijn de Russische adviseurs eigenlijk huurlingen van de Russische paramilitaire organisatie Wagner.
Die laatsten worden ook oorlogsmisdaden verweten in het Afrikaanse land. Het gaat om buitensporig geweld, willekeurige executies en bezettingen en plunderingen van scholen en hulporganisaties. Midden 2018 werden er drie Russische Kremlin-kritische journalisten vermoord die documentaires maakten over de inzet van de Wagner-groep.
Kort na de Franse terugtrekking kwam bij een ontploffing met een briefbom een Russische ambtenaar in Bangui om. Wagner legde de schuld bij Parijs, de Franse regering ontkende de “Russische propaganda”.