Lagarde wil dat energiesteun op tijd wordt afgebouwd

ECB-topvrouw Christine Lagarde heeft de regeringen van de eurozone gewaarschuwd dat steunmaatregelen voor de hoge energieprijzen tijdelijk en gericht moeten zijn. “Nu de energiecrisis minder acuut wordt, is het belangrijk om deze maatregelen snel terug te schroeven, in lijn met de dalende energieprijzen”, zei ze tijdens een persconferentie.

Steun die niet wordt afgebouwd als de energieprijzen dalen, kan volgens Lagarde de inflatiedruk verhogen, waardoor de ECB forser zou moeten reageren. “We vragen overheden niet om er nu mee te stoppen, maar ze moeten hun fiscale steun duidelijk in lijn brengen met de impact van de energieprijzen op retailniveau voor consumenten en met corporateprijzen voor de ondernemingen”, legde Lagarde uit tijdens een persconferentie.

De ECB verhoogde haar rentetarieven vandaag nog eens met 50 basispunten, en kondigde aan dat in maart opnieuw te willen doen. Zo wil ze de hoge inflatie beteugelen. Lagarde merkte op dat een aantal zaken de inflatie verder kunnen opdrijven, zoals een sterker herstel in China, maar ze ziet ook tendensen die afkoeling kunnen brengen. Ze noemde in dat verband de dalende energieprijzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *