Lavrov wil Oekraïne dieper binnentrekken om “westerse wapens op een afstand te houden”

Rusland moet met zijn troepen nog dieper Oekraïne binnentrekken om zo westerse langeafstandswapens zo ver mogelijk van de Russische grenzen te houden, zo zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. De Rus verwees naar zogenaamde plannen van Washington om Kiev te bevoorraden met raketten met een bereik van 150 kilometer.

Lavrov zei dat het nodig is om de Oekraïense artillerie zo ver mogelijk terug te dringen in het land, zodat er geen risico meer is voor Rusland. Hij voegde ook toe dat de afstand afhangt van het bereik van deze wapens ten opzichte van “onze gebieden”.

Hiermee verwees hij naar de Oekraïense regio’s Cherson, Donetsk en Loehansk, die Rusland na het begin van zijn aanvalsoorlog in Oekraïne, bijna een jaar geleden, illegaal annexeerde. Ook noemde hij Zaporizja, dat nog niet volledig onder Russische controle staat.

De minister benadrukte in het interview dat de geplande leveringen van westerse wapens, waaronder de langverwachte tanks, niets zal veranderen aan de situatie in deze regio’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *