Leeftijd bepaalt wie eerst komt in de belastingaangifte voor koppels

De belastingaangifte voor koppels wordt genderneutraal. Dat meldt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Voortaan zal de man niet langer automatisch voor de vrouw in de linkerkolom staan, maar bepaalt de leeftijd de volgorde.

Bij gehuwde of wettelijk samenwonende koppels van een verschillend geslacht staat de man nu automatisch eerst in de belastingaangifte, in de linkerkolom. Dat wordt vanaf het aanslagjaar 2023 aangepast, klinkt het bij Van Peteghem. Voortaan zal de leeftijd bepalen wie er als eerste wordt vermeld.

“Onze fiscaliteit moet zich aanpassen aan onze samenleving”, zegt de minister. Volgens hem gebeurt de wijziging op vraag van verschillende maatschappelijke organisaties.

De wijziging heeft een impact op de aangifte van koppels met een verschillend geslacht waarbij de vrouw ouder is dan de man. Volgens de administratie gaat dat om zowat 538.000 aangiftes, of 23 procent van alle gezamenlijk belastbare dossiers, zegt Van Peteghem. De federale overheidsdienst Financiën zal die belastingplichtigen “ruim op tijd informeren om vergissingen te vermijden”, klinkt het.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *