Licht van vuurtoren Lange Nelle in Oostende zal zo snel mogelijk in ere worden hersteld, minister Diependaele laat folie verwijderen

Het licht van de vuurtoren Lange Nelle in Oostende zal zo snel mogelijk in ere hersteld worden. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) gaat de folie die is aangebracht om het licht landinwaarts minder fel te maken, laten verwijderen. Hij heeft begrip voor de mensen die nu in de buurt komen wonen zijn en het licht storend vinden, maar hij wijst erop dat de vuurtoren er al was toen ze het appartement kochten. “Uit de reacties blijkt dat de impact te groot is voor de Oostendenaren”, zegt hij aan VRT NWS.

De afgelopen dagen was er in Oostende veel ophef over het feit dat het licht van de vuurtoren Lange Nelle voor een deel was afgeschermd, zodat het niet meer in de appartementen van de Vuurtorenwijk zou schijnen. 

De vuurtoren wijst al meer dan 70 jaar schepen de veilige weg naar de Oostendse haven. Het is een echt icoon van de stad. Ondertussen zijn er in de buurt van de vuurtoren veel appartementen opgetrokken en sommige bewoners vonden het felle licht erg storend. 

Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust wou zich constructief opstellen en schermde op vraag van een bouwpromotor het licht landinwaarts af met een dubbelzijdige folie. Het was de bedoeling om het licht te dempen aan de kant van de appartementen, maar richting zee bleef het op volle kracht schijnen. 

Het plaatsen van de folie werd afgetoetst bij het Agentschap Erfgoed, omdat de vuurtoren een beschermd monument is. Er werd een tijdelijke proefopstelling opgezet om te zien wat het effect was. De ingreep lokte veel protest uit bij de Oostendenaars. Een petitie om de beslissing terug te draaien, werd al bijna 10.000 keer ondertekend. Ook burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) wou de folie weg. 

Minister Matthias Diependaele die bevoegd is voor Erfgoed zal de proefopstelling nu zo snel mogelijk laten stopzetten. “Uit de reacties blijkt dat de impact te groot is voor de Oostendenaren. Men heeft gezocht naar een constructieve oplossing. Dat is ook wat we vragen van het Agentschap Erfgoed, maar in dit geval is de afweging tussen het algemeen belang en het particulier belang scheefgetrokken. Dus gaan we de proefopstelling stilleggen en zorgen dat de Lange Nelle weer kan schijnen in alle richtingen. Dat is wat de Oostendenaars willen. Dat licht weer schijnt zoals het voorheen scheen.”

“Ik heb begrip voor de bewoners die klachten hadden, maar ze wisten wat er zou komen. Waarschijnlijk zijn er ook andere mogelijkheden om het probleem op te lossen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *