Magnette stapt naar Raad voor de Journalistiek

PS-voorzitter Paul Magnette heeft klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek naar aanleiding van zijn interview met het weekblad Dag Allemaal. Magnette kreeg vanuit de politiek forse kritiek over zich heen omwille van uitspraken over Vlamingen en Walen in datzelfde interview. Maar volgens de PS-voorzitter werden zijn woorden daarin verkeerd weergegeven.

Magnette had in het interview een mopje verteld dat inspeelde op de clichés over de verschillen tussen Vlamingen en Walen. “Ik probeer conflicten met humor te ontmijnen, maar ik moet vaststellen dat dit steeds minder werkt”, verklaarde de Franstalige socialist vandaag op RTL-TVi.

Hij had het mopje in Dag Allemaal afgesloten met de vaststelling dat Walen graag van het leven genieten. In zijn antwoord op een eerdere vraag had Magnette eraan herinnerd dat er in Vlaanderen eeuwenlang armoede was, “en het zit blijkbaar in de genen om zo hard mogelijk te werken.”

De combinatie van beide uitspraken aan elkaar gekleefd, weekte behoorlijk wat kritiek los bij andere politici op twitter. “Ik heb klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek omdat mijn woorden duidelijk uit hun context zijn gerukt. Het enige wat ik probeer te doen, is net duidelijk maken dat systematisch Vlamingen en Walen tegen elkaar af schilderen hét vergif is in dit land, en dat we in de plaats daarvan moeten proberen te begrijpen dat we veel meer gemeen hebben”, aldus Magnette.

Jong VLD heeft gisteren Paul Magnette trouwens uitgeroepen tot Blauwe Kneus 2022, een prijs die de jonge liberalen elk jaar uitreiken aan iemand die de politiek of het liberalisme in een slecht daglicht zet. Om die ‘onderscheiding’ kracht bij te zetten, hingen de liberale jongeren vanochtend een spandoek aan het hoofdkwartier van de PS.

“Magnette is al bezig met premier worden, maar hij moet niet wachten tot na 2024 om verantwoordelijkheid op te nemen”, motiveert Jong VLD de keuze voor de PS-voorzitter. “Vandaag is Magnette de grootste bondgenoot van N-VA en Vlaams Belang. Enkel als we ons land hervormen en samen werken aan een hoge activiteitsgraad heeft België nog een toekomst. Zo niet, kan de PS zich best omdopen tot Parti Separatiste.”

Naast de Blauwe Kneus reikt Jong VLD traditioneel ook een Blauwe Reus uit. Die ging dit jaar naar de Oekraïense president Volodimir Zelenski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *